Německojazyčná média očekávají napínavou koncovku prezidentských voleb v Česku

Bude Česká republika v příštích pěti letech vzhlížet na Západ, nebo na Východ? Také o to jde při volbě českého prezidenta, komentují výsledek prvního kola německojazyčná média.

Stávající prezident Miloš Zeman, údajně známý vazbami na Rusko, se za dva týdny utká s proevropským akademikem Jiřím Drahošem. Druhé kole prezidentské volby bude napínavé, předpovídají například server týdeníku Focus nebo rakouský deník Wiener Zeitung.

„Zeman se prezentuje jako odpůrce imigrace a zástupce spodních vrstev, pěstuje dobré vztahy s Moskvou a Pekingem. Současný český prezident rád provokuje slovními urážkami, odmítá politickou korektnost a dlouhodobě se prezentuje jako osamělý bojovník proti skrz naskrz zkorumpovanému establishmentu,“ charakterizuje Zemanovo vystupování týdeník Spiegel.

„Když občané Velké Británie rozhodli o odchodu z Evropské unie, Zeman navrhl vyhlášení podobného referenda v Česku a byl jedním z mála evropských politiků, kteří podporovali prezidentskou kandidaturu Donalda Trumpa,“ uvádí pro změnu ekonomický list Handelsblatt.

A server stanice Deutsche Welle píše, že podobně jako polská a maďarská vláda, i český prezident odmítá Bruselem nastavené kvóty pro přijímání uprchlíků. Přistěhovaleckou vlnu Zeman označil za „organizovanou invazi”. I další zpravodajské servery pak přinášejí Zemanův názor, že integrovat muslimy není možné.

Nejdříve myslí a až poté mluví

Obhájce prezidentského postu obdržel v prvním kole necelých 40 procent hlasů. Před pěti lety přitom v prvním dějství obdržel pouhých 24 procent, připomíná Wiener Zeitung. Zatímco Zeman teď vítězil hlavně mimo hlavní město, Drahoše podpořili Pražané nebo Češi žijící v zahraničí. Podle rakouského listu tento nezávislý kandidát našel voliče především mezi proevropsky naladěným obyvatelstvem ve větších městech.

Německý list Die Welt si myslí, že z Jiřího Drahoše vyzařuje kultivovanost, jeho vystupování je prý v silném kontrastu s působením současného prezidenta. Proevropsky orientovaný akademik chce v druhém kole volby oslovit všechny, kteří nevolili Zemana. Chtěl by zlepšit politickou kulturu a orientovat zemi na Západ. Nejdříve myslí a až potom mluví, charakterizuje Drahoše německý deník. Podotýká, že odpůrci nicméně Drahošovi vyčítají nedostatek politických zkušeností.

Miloš Zeman

Zeman je politickým veteránem, píše týdeník Die Zeit a shrnuje zásadní body jeho politické kariéry. Politik prý často bývá popisován jako muž, který neodpouští. Někteří jeho dřívější spolupracovníci se shodují na tom, že se prezident za poslední roky posunul na politickém spektru směrem doprava mezi nacionalisty.

Islám kdysi Zeman označil za „náboženství nenávisti” a hlasitě odporoval evropským kvótám pro přerozdělení uprchlíků mezi jednotlivé státy Evropské unie. Německo podle českého prezidenta migranty pozvalo a musí za to převzít zodpovědnost. Čechy pak Zeman vyzval k tomu, aby se před teroristy ozbrojili, informuje své čtenáře Die Zeit.

Ceremoniální funkce se symbolickým významem

Podle tohoto týdeníku je Drahoš naproti tomu politickým nováčkem, o své kandidatuře mluví jako o „dobrodružství”. Svůj politický styl chce prý založit na slušnosti a respektu. Často se odvolává na prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, který byl stejně jako Drahoš vysokoškolským profesorem.

Bývalý předseda Akademie věd zdůvodňuje své politické angažmá znepokojením z rostoucího vlivu extremismu a populismu v Česku. Jako začínající vědec přitom Drahoš strávil nějaký čas v Hannoveru, uvádí Die Zeit.

Stanice Deutsche Welle podotýká, že funkce prezidenta České republiky je především ceremoniální. Spiegel ale zdůrazňuje i její „tradičně velký symbolický význam“. Hlava státu má podle něj v Česku mnohem výraznější vliv na veřejné mínění než německý spolkový prezident. Stejně jako tak činili Václav Havel a Václav Klaus, i Miloš Zeman v roli prezidenta ovlivňuje politické nálady v zemi, na rozdíl od svých předchůdců ale veřejnost posledních pět let především polarizoval, má jasno německý týdeník.

Václav Klaus

Silná osobnost schopná prosadit se

Die Welt upozorňuje, že podle průzkumů České televize voliči ocenili Zemanovu silnou osobnost a schopnost prosadit se, Drahoš zase u voličů zabodoval upřímností a vzdělaností. Miloš Zeman v sobotu přijal Drahošovu výzvu k televiznímu duelu, ačkoliv před prvním kolem účast v podobných debatách odmítal.

Výsledek druhého kola zároveň ovlivní osud české vlády, informuje týdeník Focus. Zeman podle něj jmenoval premiérem populistu Andreje Babiše, který je podezřelý z účelového čerpání evropských dotací, a prezident je teď prý oporou Babišově menšinové vládě. Předseda hnutí ANO naopak vyjádřil Zemanovi podporu i do druhého kola prezidentských voleb. Zeman by však podle Babiše měl dát jasně najevo, že zemi nehodlá orientovat směrem na východ, všímá si Focus.

Druhé kolo české prezidentské volby bude vyrovnané a napínavé, očekávají německé zpravodajské servery. Zeman sice v prvním kole zvítězil s velkým náskokem před osmi vyzyvateli, voliči kandidátů, kteří se umístili na třetím až šestém místě, ale v druhém kole s velkou pravděpodobností upřednostní Drahoše, myslí si rakouský Wiener Zeitung.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.