Plzeňské Velké divadlo je plné francouzských filmařů. Natáčí se tam historický film Edmond

14. leden 2018

Film bude vycházet ze stejnojmenné divadelní hry o životě dramatika Edmonda Rostanda o vzniku jeho slavného díla Cyrano z Bergeracu. V historii plzeňského divadla se jedná o mimořádný mezinárodní projekt. Uzavřené bude do 29. ledna.

„Teď se točí scéna z roku 1895, kdy Edmond Rostand ještě nenapsal Cyrana z Bergeracu. Jedná se o scénu s filmu Edmond, která nám vypráví tři roky ze života Edmonda Rostanda a okolnosti, které ho přiměly k tomu, napsat světově uznávané dílo Cyrano z Bergeracu,“ popsal producent filmu Roman Finger.

Na natáčení filmu se podílí zhruba 120 pracovníků filmového štábu. Zahraje si v něm 40 francouzských herců a přibližně tři tisíce lidí z komparzu. V Edmondovi dokonce diváci uvidí i několik plzeňských herců. „Herci z Plzně se ve filmu objeví, ale nikoliv v hlavních rolích, protože v nich je základem francouzština. Zahrají si ale vedlejší role a samozřejmě bude zastoupen plzeňský komparz,“ uvedl Finger.

Divadlo Josefa Kajetána Tyla se muselo vrátit v čase

Plzeňské divadlo si francouzští filmaři vybrali nejen proto, že přesně odpovídalo jejich představám, ale také kvůli velikosti jeviště a sálu. „To nám umožňuje pohodlně nainstalovat všechny potřebné kulisy a dekorace, a zároveň se tam můžeme kolem i pohodlně pohybovat s kamerou. Samozřejmě jsme museli prostory upravovat. Ne nijak zásadním způsobem, ale veškeré moderní prvky jsme obložili a upravili, abychom z něj udělali dobové divadlo,“ vysvětlil Roman Finger.

Kvůli natáčení filmu Edmond se divadlo Josefa Kajetána Tyla v Plzni na jeden měsíc uzavřelo. Vzhledem k tomu, že divadlo zřizuje město, museli pronájem schválit radní; jelikož se jedná o prestižní záležitost, souhlasili. „Jsme rádi, že uděláme reklamu nejen Plzni, ale i našemu krásnému divadlu. Díky tomu, že máme k dispozici ještě Nové divadlo, tak nás natáčení příliš neomezilo. Nejbližší premiéra ve Velkém divadle bude až 17. února. Prozatím zkouší naše soubory na zkušebnách Nového divadla,“ řekla mluvčí DJTK Michaela Svobodová.

Jestli se film objeví v českých kinech, zatím není jisté. Hotový bude za tři čtvrtě roku.

Plzeňské Velké divadlo je plné francouzských filmařů. V secesní budově natáčí historický film Edmond. V historii plzeňského divadla se jedná o mimořádný mezinárodní projekt.
autoři: kos , jik
Spustit audio