Radko Kubičko: Prezidentské volby tentokrát bez překvapení

15. leden 2018

Stát se v české politice může cokoli, zní zaběhnutá floskule a nic nedopadne tak, jak se zdá. Pro tyto prezidentské volby to zatím neplatí. Na rozdíl od premiéry přímé volby před pěti lety, dopadlo vše v zásadě dle očekávání.

Do druhého kola postoupil favorizovaný dosavadní prezident Miloš Zeman a jeho dlouhodobě nejsilnější vyzývatel Jiří Drahoš. Volební průzkumy se tentokrát skoro trefily, přece jen už je tu jistá zkušenost, před pěti lety nebyla vůbec žádná.

Zeman s přehledem vyhrál, svou vysněnou hranici padesáti procent, která by zrušila kolo druhé, sice zprvu atakoval, ale nakonec jen velmi zdálky. Jiří Drahoš také nezklamal a postoupil, i když s dosti velkým odstupem, své spolukandidáty ale s podobným zanechal zase za sebou. Jak pravily zas předvolební průzkumy, ve druhém kole má šanci vyhrát.

Pavel Fischer

Na dalších místech jsou totiž zajímavé zisky, které nyní hrají pro něj. Černým koněm se těsně před volbami stal Pavel Fischer, který mobilizoval obecně zklamané voliče svou tyrkysovou revolucí, tedy jistým návratem k tradicím prvního prezidenta Václava Havla.

Překvapil i mladě sympatický Marek Hilšer, který v podstatě z ničeho a bez větší politické zkušenosti vykřesal velmi zajímavý výsledek. Výsledek Michala Horáčka je na vynaložené nejdelší úsilí slabý, ale také se nedá přehlédnout.

A ani Mirek Topolánek úplně nepropadl, dal mnohým naději na normálního stranického kandidáta, jak by měl vypadat, ideově ukotvený, se zkušeností s ústavní i stranickou funkcí.

Monika Hilšerová a Marek Hilšer

Bohužel ho ale dohnala jeho minulost, plná kontroverzních slov a činů i skandálů, ať už zaviněných nebo nezaviněných, za které ale nesl politickou odpovědnost.

Vulgární populismus a zesměšňování pravd

To je asi největší poučení z těchto voleb, je to zjevné pokračování krize tradičních politických stran. Oba vítězní kandidáti jsou více méně nestraničtí, nominováni občany, i když Miloše Zemana podporovala jeho politicky bezvýznamná strana. Přesto pro něj také hraje zkušenost s nejvyššími ústavními funkcemi, proti němu ale jistá okoukanost, únava a selhávající zdraví.

Favoritem nicméně zůstává, své voliče má jisté, i ve druhém kole mu dají hlas, případné konkurenty se stejným potenciálem odklidil předem. Jiří Drahoš mu jeho roli může vzít, jen pokud se mu podaří sjednotit voliče jiných kandidátů. To nebude zase tak lehké, když uvážíme, že se mu to nepodařilo v kole prvním, kde řadu voličů zklamal svou nevýrazností a názorovou neukotveností, která ale může být naopak ve druhém kole výhodou.

Mirek Topolánek

Proti Drahošovi nesvědčí jen nedostatek politických zkušeností, ale také otevřené přiznání mnoha osobností, že ho volí jen z taktických důvodů, protože má největší šance porazit Zemana. Takto se ale opravdový prezident nevybírá.

Několik kandidátů ho už svým voličů doporučilo, ti je ale nemusí poslechnout, zkušenost z minulých voleb, ale i z podobných většinových voleb senátních ukazuje, že pokud se do druhého kola nedostane voličův favorit, často vůbec nepřichází.

Eva Drahošová a Jiří Drahoš

Úspěch neúspěch v prvním kole může naopak mobilizovat další voliče Miloše Zemana, pokud ještě nějací jsou a zatím nepřišli. Zeman sází na svou lidovost, která je pro mnohé spíše už velmi vulgárním populismem, na zesměšňování dosavadních mnohdy nekritizovatelných pravd i svých oponentů.

Někdy se proto pohybuje na samé hraně mezi pravdou a lží. I jeho podporovatelům není zcela jasná jeho zahraničně politická orientace, s příklonem k autoritativním režimům Ruska a Číny. Své zázemí má na venkově, menších městech a problémových regionech, nyní vyzývá nevoliče, kde se skrývá velká síla, ale není jasné, čí.

Radko Kubičko

Rozhodně ale druhé kolo bude mobilizovat jeho spolupracovníky, z nichž mnozí budou hrát vabank pro svou další kariéru. Čeká nás proto jistě velmi vypjatých jedenáct dalších předvolebních dnů.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.