První kolo prezidentských voleb mají za sebou i v Plzeňském a Karlovarském kraji

15. leden 2018

Miloš Zeman, Jiří Drahoš, Michal Horáček, Marek Hilšer. To je výsledek prvního kola prezidentských voleb ohledně prvních čtyř míst v Plzeňském a Karlovarském kraji.

Například výsledek voleb v Plzni kopíroval výsledek v celém kraji. S tím rozdílem, že Miloš Zeman měl před Jiřím Drahošem menší náskok, než jinde v regionu. Současného prezidenta volilo 35 a půl procenta voličů, Jiřího Drahoše přes 27 procent. Kromě toho čtvrtý nebyl Marek Hilšer, ale Pavel Fischer.

Také ve všech okresních městech kraje vyhrál volby Miloš Zeman před Jiřím Drahošem, nejpřesvědčivějším rozdílem v Tachově. V druhém největším městě kraje Klatovech zvítězil Zeman s téměř 41 procenty hlasů, Drahoš dostal přes 25 procent. A velmi podobné to bylo i v Rokycanech a Domažlicích. Celkem v kraji dostal Miloš Zeman přes 115 tisíc hlasů a pro Jiřího Drahoše se rozhodlo skoro 70 tisíc voličů.

Miloš Zeman zvítězil i v Karlovarském kraji

Co se týče Karlových Varů, tam měl Miloš Zeman mírně nižší podporu než v celém kraji. V tom měl skoro 44 procent, zatímco v krajském městě necelých 38 procent. Víc hlasů oproti svému celokrajskému výsledku naopak získal Jiří Drahoš, přes 28 procent.

Z regionů získal v Karlovarském kraji prezident Zeman nejvíc hlasů na Sokolovsku, skoro 48 procent, Jiří Drahoš měl necelých 23 procent. A tenhle výsledek prakticky kopíruje výsledek hlasování přímo v Sokolově. A na závěr Cheb. Tam zvolilo Miloše Zemana zhruba 46 procent hlasujících. Pro Jiřího Drahoše bylo přes 24 procent voličů.

autoři: kos , jik
Spustit audio