Prezidentské volby jsou klíčové, Miloš Zeman může získat až 300 tisíc dalších hlasů, říká komentátor

15. leden 2018

Hektické dva týdny čekají prezidenta Miloše Zemana a bývalého šéfa Akademie věd Jiřího Drahoše. Právě je poslali voliči do finálového souboje o Hrad. Kdo bude prezidentem dalších pět let, se rozhodne přespříští sobotu.

Volit budeme v pátek 26. ledna od 14 do 22 a v sobotu 27. ledna od 8 do 14 hodin. Hlasovací lístky dostanou voliči až ve volební místnosti. Budou pouze dva, pro Miloše Zemana a Jiřího Drahoše.

Ve volební místnosti bude opět potřeba se prokázat platným občanským průkazem nebo pasem. Kdo nebude volit v místě svého trvalého bydliště, potřebuje voličský průkaz. O ten je možné si osobně požádat nejpozději ve středu 24. ledna. Kdo bude o průkaz žádat poštou nebo datovou schránkou, musí svou žádost dostat na úřad nejpozději do pátku 19. ledna.

Miloš Zeman může získat až 300 tisíc dalších hlasů

Štáby obou kandidátů teď ladí strategii, jak získat co nejvíc nerozhodnutých voličů na svoji stranu. Například Jiří Drahoš avizoval, že finiš kampaně chce věnovat objíždění mimopražských voličů, Miloš Zeman zase obrátil a půjde do některých televizních duelů.

„Miloš Zeman jednoznačně potřebuje zmobilizovat svou voličskou základnu. Těžko může očekávat, že nějaký významný počet voličů odebere z rezervoáru třeba Michala Horáčka. Naopak v co může doufat, je to, že přesvědčí voliče, kteří mu jsou nakloněni, ale k volbám nepřišli,” říká komentátor Petr Honzejk.

A jak dodává, tato taktika Miloši Zemanovi může vyjít, nejvyšší volební účast v prvním kole totiž byla v ostře protizemanovské Praze, v regionech, kde ale Miloš Zeman drtivě vítězil, byla naopak nízká volební účast. Miloš Zeman tak nyní bude chtít zasáhnout především voliče v těchto krajích, uvažuje komentátor.

Jiří Drahoš a Eva Drahošová

„V těchto oblastech může být rezervoár až 300 tisíc hlasů, pak má šanci dostat vítěztví na svou stranu,” upozorňuje Petr Honzejk. „Jiří Drahoš zase potřebuje oslovit mimopražské voliče, kteří volili někoho jiného než jeho, tedy Michala Horáčka, Pavla Fischera a podobně.”

Očekávejme špinavosti, varuje Petr Honzejk

Když se před pěti lety utkali v první přímé prezidentské volbě Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg, kampaň se ve druhém kole vyostřila. Nejvyšší správní soud zpětně označil některá tvrzení, která útočila na Karla Schwarzenberga, za lživá. Výsledek volby to ale nezměnilo.


Na Facebooku už se objevují útoky na Jiřího Drahoše: že je členem zednářských lóží, že se v muslimských zemích oslavuje jeho postup do druhého kola… Ale jde jen o předehru k tomu, co teprve přijde.PETR HONZEJK

„Nepochybuji, že na řadu přijdou těžké kalibry i letos, děje se to v každé přímé volbě. A není to jen exkluzivita České republiky, viděli jsme to třeba i u Donalda Trumpa a Hillary Clintonové. Nepochybuji, že přijde něco hodně špinavého,” soudí Petr Honzejk.

A internetové tamtamy už podle něj začaly pracovat naplno. „Na Facebooku už se objevují útoky na Jiřího Drahoše: že je členem zednářských lóží, že se v muslimských zemích oslavuje jeho postup do druhého kola… Ale jde jen o předehru k tomu, co teprve přijde.”

Prezidentské volby ovlivní celou českou politiku

Už v úterý má sněmovní mandátový a imunitý výbor rozhodnout, jestli doporučí vydat premiéra Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání, stejně tak se dolní komora vrátí k přerušené schůzi o důvěře vládě. Jakou roli bude hrát vývoj na aktuální politické scéně v rozhodování voličů?

„Výsledek prezidentských voleb bude mít na vývoj v české politice obrovský vliv. Zatímco Miloš Zeman řekl, že Andreji Babišovi dá druhý pokus k sestavení vlády, Jiří Drahoš to prý neudělá. Pokud se Andreji Babišovi nepodaří do 8. března sehnat 101 hlasů a Jiří Drahoš se stane prezdientem, bude mít Babiš velký problém.”

autoři: jch , als
Spustit audio