Opozice v Praze 1 má podpisy pro referendum o pronájmu Nemocnice Na Františku

15. leden 2018

Opozice v Praze 1 o volebním víkendu nasbírala dostatek podpisů pro konání referenda o Nemocnici Na Františku. Před tím, než oficiálně vyvolají plebiscit, vyzývají vedení Prahy 1 k jednání a k tomu, aby plán pronajmout nemocnici soukromníkovi opustilo. Přípravný výbor referenda o tom dnes informoval v tiskové zprávě. Pro konání referenda potřebovali organizátoři nasbírat 2200 podpisů obyvatel Prahy 1, u volebních místností jich sehnali více než 3000. Vyjádření Prahy 1 ČTK shání, dříve snahu o vypsání referenda označila za divadlo a politickou kampaň.

"Sbírali jsme podpisy před každou volební místností na Praze 1 a odezva místních lidí byla tak pozitivní, že nás to samotné zaskočilo. Nasbírali jsme o dobrou tisícovku podpisů více, než je podle zákona potřeba a podepsané archy stále přicházejí," uvedl zmocněnec přípravného výboru referenda Pavel Čižinský (Praha Sobě). Sběr podpisů bude oficiálně ukončen v neděli 21. ledna.

I když už organizátoři mají dostatek podpisů pro referendum, dali by přednost tomu, aby radnice od záměru pronajmout nemocnicí soukromému provozovateli ustoupila sama. Organizátoři o tom chtějí s Prahou 1 vyjednávat. "Pokud vedení Prahy 1 privatizační projekt nezastaví, necháme vyhlásit referendum, čímž tento projekt přinejmenším dočasně zablokujeme. A pro jistotu napíšeme i všem firmám, které o privatizaci nemocnice usilují, a informujeme je o odporu občanů a o možném referendu, aby tyto firmy pak nemohly po Praze 1 požadovat náhradu ušlého zisku," sdělil Čižinský. V případě vyhlášení referenda nemůže radnice o otázce do jeho konání rozhodnout.

Radní hlavního města minulý týden schválili záměr, aby nemocnici převzal magistrát. Vedení Prahy 1 nabídku přivítalo, byť s výhradami. S ohledem na tento vývoj radnice koncem minulého týdne vydala prohlášení, že sběr podpisů pro referendum považuje za "naprosté divadlo těchto osob s cílem ne situaci řešit, ale na základě mylných informací si dělat vlastní politickou kampaň."

Praha 1 nabízí nemocnici soukromníkům prostřednictvím koncesní smlouvy, která by zajistila stávající rozsah služeb. Firmy mají pro podání nabídek čas do 23. ledna, zájem zatím projevují nejméně čtyři. Jde o společnosti Penta Hospitals, Privamed, AGEL a EUC. Finální počet zájemců bude znám při otevírání obálek koncem ledna. Situaci můžou ještě změnit jednání s magistrátem.

Celková hodnota plánované koncese na 35 let je odhadována na 10,5 miliardy korun. Praha 1 stanovila nájemné půl milionu měsíčně, zároveň však podmínky koncese navrhují kompenzaci ze strany radnice řádově 50 až 60 milionů korun ročně. Konkrétní podoba smlouvy má vzejít z výběrového řízení. Nemocnice na Františku je jedinou nemocnici, kterou v Praze provozuje městská část. Vlastní nemocnici nemá ani magistrát, pouze Městskou polikliniku.

zdroj: ČTK
Spustit audio