Hilšerovu kandidaturu jsem původně měl za vtip. Má ale největší šanci být politikem, myslí si Šídlo

15. leden 2018

Do druhého kola prezidentských voleb podle očekávání postupil Miloš Zeman a Jiří Drahoš. Přestože duel těchto mužů přitahuje logicky největší pozornost, bez zajímavosti není ani to, jak se srovnali kandidáti na dalších místech. Významnou podporu okolo půl milionu hlasů získali Pavel Fischer, Michal Horáček nebo Marek Hilšer.

„Pavel Fischer vytvořil zajímavou voličskou skupinu, získal hlasy městských liberálů i konzervativních voličů lidovců. Podobně jako Marek Hilšer má před sebou dilema, zda jít přes politické strany, ve kterých není snadné se prosadit, nebo to zkusí individuálně,“ říká Jindřich Šídlo, šéfreportér serveru Seznam Zprávy.

Podle něj by například mohli získat křeslo v Senátu, ale je otázka, jak dlouho jim vydrží bonus vyplývající z toho, že nyní byli dva měsíce neustále vidět.

„Fischer se vymezil jako zajímavý konzervativní kandidát, který se svými názory netají. To mu i mohlo ubrat některé hlasy ve městech. Na rozdíl od Drahoše má diplomatickou zkušenost a voliče oslovil i tím, že byl spolupracovníkem Václava Havla,“ vyjmenovává politolog Lukáš Jelínek.

Nová tvář výhodou

Politické strany se podle něj nyní budou muset snažit stahovat k sobě zajímavé osobnosti, aby dokázaly konkurovat protestním a antisystémovým hnutím. Lidovci by mu proto měli nabídnout užší spolupráci. Fischer prý nevyloučil kandidaturu do Senátu nebo do Evropského parlamentu.


Hilšerovu kandidaturu jsem považoval za exhibicionistický vtip, už jsem se mu za to omluvil.Jindřich Šídlo

Šídlo i Jelínek se shodují na tom, že další politické ambice nemá Michal Horáček, který ve volbách skončil až čtvrtý. „Výsledek je pro něj zklamáním, jeho kampaň ale byla velmi svědomitá, důrazná a politická. A za to si zaslouží uznání,“ míní Jelínek.

Naopak pátému Marku Hilšerovi stačila k velmi podobnému výsledku velmi minimalistická kampaň. Podle politologa Masarykovy demokratické akademie oslovil voliče Pirátů i sociálnědemokratického kandidáta z minulých voleb Jiřího Dienstbiera. „Nepochybuji, že zůstane i aktivistou a vzhledem k jeho věku ho v budoucnu jistě bude politika lákat,“ předvídá.

„Doba je taková, že lidé hledají něco nového, ať už to znamená cokoli. Musí si ale rozhodnout, jestli chce dělat medicínu, nebo politiku. Myslím, že v ní má skoro největší šanci ze všech, protože typově odpovídá druhu politika, kterého část voličstva žádá. Musí se ale rozhodnout rychle, komunální a senátní volby letos na podzim jsou ideální příležitost,“ uzavírá Šídlo.

autor: bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.