V Senátu se budu snažit prosadit dostavbu dálnice D11, říká Jan Sobotka

Starosta podkrkonošského Vrchlabí kandidující za Starosty a nezávislé Jan Sobotka na hlavu porazil v doplňovacích senátních volbách na Trutnovsku majitele textilky Juta Jiřího Hlavatého v barvách hnutí ANO. „Pana Hlavatého jsem považoval za silného soupeře, ale myslím si, že ta jeho nešikovnost byla rozhodující,“ říká Jan Sobotka ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Za nešikovné považuje především výroky Jiřího Hlavatého o tom, že se nechce stát poslancem a že vinu nesou jeho voliči, kteří ho vykroužkovali. „S důvěrou voličů se musí nakládat opatrně. I věci, které člověk neudělá a myslí jinak, se můžou projevit negativně,“ vysvětluje.

Doplňovacích senátních voleb na Trutnovsku, které probíhaly paralelně s prvním kole prezidentských voleb, se zúčastnilo na 60 procent voličů. V té souvislosti nepochybuje o demokratičnosti voleb. „Určitě volby lze zpochybnit. Je možné, že se o to někdo pokusí, myslím si ale, že byly pod kontrolou,“ upozorňuje.


Budu se snažit dál obhájit post starosty Vrchlabí.Jan Sobotka

Na pozici v nejužším vedení hnutí Starostové a nezávislí nebude aspirovat a v Senátu by chtěl prosazovat, aby se co nejrychleji dostavěla dálnice D11 z Hradce Králové na hranice s Polskem. To je podle jeho vlastních slov pro region Trutnovska nejdůležitější.

„Existuje spontánní seskupení senátorů a poslanců, kteří podporují dostavbu dálnice. Místní témata lze prosazovat a z pozice senátora je to určitě snazší,“ dodává.

Zdanit vodu k zasněžování? Negativní dopad!

Nelíbí se mu také debata o zdanění vody pro sněhová děla – to by velmi negativně dopadlo na všechny podnikatelské subjekty, které region Krkonoš živí. „Z hlediska několika špatných zim je potřeba tento krok zvážit, jsem proto to, aby se to nezpoplatnilo,“ říká.

Takové opatření by totiž přineslo především zdražení skipasů – návštěvníků v lyžařských areálech je dostatek, větší obrat se neudělá a jiná cesta,než zdražení jízdného neexistuje.

autoři: prh , mba
Spustit audio