Exotické potraviny mohou být zpestření, ale nestavme na nich jídelníček, vyzývá odbornice

15. leden 2018

Superpotraviny jsou fenoménem dneška. Tento hojně využívaný termín ale nemá žádnou ustálenou definici. Při nakupování bychom se ale podle specialistky měli mít na pozoru, prodejci totiž rádi zboží nálepkují a jako superpotravinu si pak můžeme koupit třeba „bezlepkovou směs“ plnou škrobů a cukrů, která našemu tělu ničím neprospěje.

Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu, vysvětluje, že každá kvalitní základní potravina našemu tělu prospívá, protože nám přináší živiny, které k životu potřebujeme. Superpotraviny by tedy měly přinášet ještě něco navíc.


Za mě jsou superpotraviny potraviny s vysokým obsahem prospěšných živin a řadila bych tam právě ty lokální, tuzemské. Mimo jiné jsou to za mě třeba vajíčka, která nám jen prospějí.Margit Slimáková

Trend dovážení superpotravin, které někteří Češi často ani neznají a neumějí je do jídelníčku vhodně zařadit, vidí Margit Slimáková spíš jako doplněk nebo zpestření. „Nemá smysl stavět na nich jídelníček, protože tady máme adekvátní náhrady,“ vysvětluje odbornice na výživu.

Z ovoce se mezi to našemu tělu nejprospěšnější řadí třeba bobulovité plody, jako je černý rybíz. Bobulovité ovoce totiž mívá nejméně cukru a obsahuje nejvyšší množství takzvaných fytochemikálií. Jsou jich stovky a jde o barevné pigmenty rostlin, které mívají blahodárné účinky, mimo jiné například podporují pružnost mikrokapilár.

autor: bum
Spustit audio