Evropská komise vyzývá k aktivnějšímu boji s nelegálním on-line obsahem

15. leden 2018

Instituce považuje on-line platformy typu Netflix a Amazon za klíčovou oblast růstu na poli digitální ekonomiky.

V Bruselu se minulý týden sešlo pět eurokomisařů, zástupců Evropské komise, kteří vyzvali k aktivnějšímu boji s nelegálním obsahem. Schůzka, které se zúčastnila i Věra Jourová, se zabývala tímto problémem okrajově, primárně se zaměřila na boj s šířením desinformací, násilí a ohrožování bezpečnosti v on-line prostředí. Zástupci Evropské komise konstatovali, že v posledních letech se výrazně zvýšily investice do boje s odstraněním problémového obsahu.

„Přesto, že se podařilo odstranit desítky tisíc kusů protizákonného obsahu, stále jsou zde stovky tisíc dalších. Odstranění takového obsahu musí být proto rychlé. Nelegální obsah nesmí zůstat on-line příliš dlouho, jinak se šíří nezadržitelně dál a dochází k jeho nárůstu. Je třeba vyvinout v tomto směru větší úsilí,“ uvedla Evropská komise. Ta navrhuje užší spolupráci s jednotlivými vnitrostátními orgány a subjekty, které mohou danou problematiku řešit. Sdílení know-how mezi jednotlivými hráči, byť konkurenčními, by mělo zabránit opětovnému šíření nelegálního obsahu.

Evropská komise považuje on-line platformy typu Netflix a Amazon za klíčovou oblast růstu na poli digitální ekonomiky. On-line platformy jako takové, není řeč o videu na vyžádání, sehrávají důležitou roli v rámci společenské odpovědnosti. Na poli šíření nenávistného obsahu dosáhly jednotlivé státy významného posunu. IT společnosti reagovaly na odstranění takového obsahu v 59 % případů, jak ukázal průzkum nevládních organizací v polovině loňského roku pro 24 členských států. Je to více než dvojnásobek oproti předchozímu pololetí, tedy do konce roku 2016. K nasazení lepších technologií a prostředků, které umožní odhalení nežádoucího obsahu, vyzvala Evropská rada opět v červnu 2017. Důležitým cílem boje se staly sociální sítě.

autor: lukpo
Spustit audio