Nebojte se reklamovat jídlo v restauraci. Musíte se ale ozvat hned

16. leden 2018

Reklamovat obuv nebo elektroniku už jsme si zvykli, ale v restauracích se často držíme zpátky. Přitom i zde uzavíráme kupní smlouvu, a pokud jsme nespokojení, máme právo se ozvat.

Mnozí ostýchaví zákazníci se v restauraci prostě bojí ozvat. „Typickou reakcí na nespokojenost či nedorozumění v restauraci je postěžovat si svému doprovodu a na obsluhu se dále usmívat, jako by bylo vše v naprostém pořádku. Stačí přitom pár slov a zpravidla se dočkáme nápravy,“ říká Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.

Reklamovat podle lze prakticky cokoli. „Nedostatek může spočívat v množství, teplotě, složení, postupu přípravy i chuti. Bez diskuze bychom se měli dočkat výměny v případě, že nám přinesli úplně jiný pokrm, než jsme si objednali. Nesmíme se ovšem do něj s chutí pustit a na své původní objednávce trvat až s prázdným talířem,“ připomíná.

Restaurace odpovídá za to, že podávané pokrmy i nápoje mají sjednané vlastnosti, ať už jde o složení uvedené v jídelním lístku nebo speciální úpravu, na které jsme se osobně domluvili s obsluhou.

Podmíráky se hodnotí až po spadnutí pěny

„Pokud vlastnosti nebyly specifikovány, měly by odpovídat povaze zboží a zvyklostem. Rozumně lze tedy očekávat, že ke svíčkové dostaneme hovězí plátek a ne párek. Pokrmy i nápoje by také měly být podávány v odpovídajícím množství uvedeném v jídelním lístku. Ovšem pozor, takzvané podmíráky se hodnotí až po spadnutí pěny,“ dodává Lukáš Zelený.

V případě nespokojenosti je klíčový čas. Obsluze musíme vadu či nespokojenost oznámit neprodleně. „Naše stížnost se jen těžko setká s pochopením ve chvíli, kdy už máme celý pokrm snězený. Určitě se vyplatí jednat slušně a klidně a snažit se co nejpřesněji popsat, co se nám nezdá být pořádku. Vychladlá polévka ani zapomenutá tatarka nemusí být důvodem nějaké dramatické scény,“ radí Lukáš Zelený.

Vždy podle něj máme právo na přiměřenou slevu, místo ní můžeme žádat nápravu, například dopečení masa nebo přinesení nového pokrmu. Pokud se jedná o závažné nedostatky, které se nedají uspokojivě napravit, můžeme odstoupit od smlouvy, to znamená odejít z restaurace bez placení.

autoři: dTEST , Lukáš Zelený , Luboš Voráček
Spustit audio