Čapí hnízdo i areál v Kosmonosích. Výbor ROPu rozhoduje, čí peníze projekty zaplatí

16. leden 2018

Výbor regionální rady Regionálního operačního programu (ROP) Střední Čechy dnes rozhodne o vynětí, nebo nevynětí farmy Čapí hnízdo u Olbramovic a části sportovně-rekreačního zařízení v Kosmonosích z evropského financování. To znamená, jestli dotace, kterou zatím zaplatil stát, byla použitá, na co měla. Ve výboru má většinu opozice, která si vynětí Čapího hnízda nepřeje. Podle ní by pak peníze zaplatili lidé z daní.

Kvůli padesátimilionové dotaci pro rekreační a konferenční areál Čapí hnízdo obvinila policie premiéra Andreje Babiše (ANO). Aby projekt mohl získat peníze z EU, musel patřit pod malou firmu. Policie se ale domnívá, že od začátku za stavbou stál Babišův holding Agrofert a farma tak na dotaci neměla nárok.

Nesrovnalosti v areálu v Kosmonosích

Čapí hnízdo není jediným projektem, který budou členové výboru projednávat. Na stole mají i méně známější zařízení, které rovněž prověřuje policie. Jde o bývalý statek v Kosmonosích u Mladé Boleslavi.

Před pár lety na opravu původní stavby a vybudování sportovně rekreačního zařízení dostali majitelé společnosti Astra Akademie 20 milionů korun. Teď se areál jmenuje Hotel Grunt a je to ubytovací zařízení, které nabízí 16 pokojů, pobyt ve fitness centru nebo masáže.

Nesrovnalosti se v tomhle případě týkají jen části projektu, v hodnotě zhruba dvou milionů korun. O co konkrétně jde, ale policie ani úředníci nechtějí kvůli vyšetřování říct.

Informace Českému rozhlasu neposkytl ani nový majitel objektu, kterého se přes zaměstnance hotelu snažil konktaktovat.

autor: redakce
Spustit audio