Mozart versus Salieri. Pěvec Adam Plachetka přímo srovnává díla hudebních rivalů

22. leden 2018

Molieri aneb Mozart versus Salieri. Tak nazval svůj koncertní program operní pěvec Adam Plachetka, který vystoupil před vyprodaným hledištěm českobudějovického Metropolu.

Sólistu Vídeňské státní opery a častého hosta newyorské Metropolitní doprovodil Czech Ensemble Baroque Orchestra řízený dirigentem Romanem Válkem.

Zazněly árie z Mozartových oper Don Giovanni nebo Figaro, které by se daly nazvat doslova hity, a vedle toho téměř neznámé árie z oper Antonia Salieriho.

Adam Plachetka pro svůj koncert záměrně vybral tyto dva hudební souputníky. „Je vidět ten rozdílný kompoziční styl. Salieri přece jenom neměl tolik nápadů jako Mozart, kterému se samozřejmě těžko může někdo rovnat, ale o to řemeslněji byl schopen svoje myšlenky rozvést. Dává to hezkou představu o tom, jak se tehdy asi musel psát ten mainstream,“ říká.

Zatímco Mozarta má Adam Plachetka běžně v repertoáru a zpívá ho po celém světě, dokonce i v Metropolitní opeře v New Yorku, s díly Salieriho se ve své operní praxi ještě nesetkal. Právě proto ho lákalo toto spojení. „Je zajímavé si poslechnout ty árie hned po sobě. Je vidět, že Mozart se už zamlada dostal minimálně na úroveň Salieriho, který v té době byl na vrcholu,“ dodává.

Zpívá ve Vídni i New Yorku, na Čechy ale nezapomíná

Kalendář Adama Plachetky je plný na několik let dopředu. Už v únoru odlétá do New Yorku, kde během března a dubna ztvární úlohu Giulielma v novém nastudování Mozartovy opery Cosi fan tutte. V květnu ho čeká domovská Vídeňská státní opera a Donizettiho Don Pasquale.

Zdůrazňuje ale, že mezi české posluchače se vždycky vrací rád. „Snažím se, když to alespoň trochu jde, nezapomínat na vlast, a když vznikne nějaká mezera, tak ji vyplnit nějakým koncertem. Rád jezdím mimo hlavní město, mám šanci se podívat do měst, kde jsme dosud nebyl, nebo se někam po dlouhé době vrátit. Do Budějovic jsem jezdil před lety docela často, tak jsem rád, že se můžu zase podívat po městě,“ komentuje.

Operní pěvec Adam Plachetka poskytl rozhovor pro kulturní magazín Kavárna

Rozhovor s operním pěvcem Adamem Plachetkou přináší kulturní magazín Kavárna. Dále zavede na veřejnou nahrávku legendární bluegrassové kapely Poutníci a připomene publikaci o židovském hřbitově v Jistebnici.
Celý pořad si poslechněte zde.

autor: pku
Spustit audio