Na Antarktidě má vzniknout největší chráněné území na světě

16. leden 2018

Největší chráněné území na světě má vzniknout u východního pobřeží Antarktidy. Rezervace by měla zahrnovat plochu, která odpovídá pětinásobku rozlohy Německa. Plán prosazuje Evropská unie a ekologická organizace Greenpeace, bude se o něm hlasovat letos v říjnu.

„Všude, kde kde byly podobné rezervace zřízeny, jsou vidět výsledky. Nastává větší nárůst biomasy, žije tam více zvířat,” říká ve vysílání Plusu mluvčí české pobočky Greenpeace Lukáš Hrábek.

V těchto dnech do oblasti vyplulo plavidlo Greenpeace s mezinárodní vědeckou skupinou na palubě. Jejím úkolem je zmapování ekosystémů a průmyslového rybolovu.

„Biologové a různí odborníci na mořský život se dlouhodobě shodují, že bychom měli chránit větší území vodní plochy, kterou na planetě máme. Liší se v názorech na to, kolik rozlohy bychom měli chránit, ale vychází nám z toho, že minimálně 30 procent plochy všech oceánů,” vysvětluje Hrábek. V současnosti podle něho chráníme jen dvě procenta světových vod a máme co dohánět.


Místní biologický ekosystém v oceánu není zatím vlivem člověka tak postižený, jako v jiných částech. Máme co chránit.Daniel Nývlt

Máme co chránit

Podle Daniela Nývlta z Geografického ústavu Masarykovy univerzity, který vede český antarktický program, se příroda a oceán v této oblasti již chrání.

„Podepsáním Antarktické smlouvy, která vstoupila v platnost v roce 1959, se chrání veškeré území na jih od šedesátého stupně. To znamená, že chráníme nejen samotnou Antarktidu, ale taky Jižní oceán, který je tímto vymezený,” říká.

„Ochrana je v oceánu velmi důležitá, protože komerční rybolov zasahuje do antarktických zeměpisných šířek. Místní biologický ekosystém v oceánu není zatím vlivem člověka tak postižený, jako v jiných částech. Máme co chránit,” vysvětluje Nývlt.

Větší zvířata

V minulosti se některé země, například Japonsko, mezinárodními dohodami na ochranu velryb a dalších živočichů příliš neřídily. Nehrozí tedy, že vznik rezervace zůstane jen na papíře?

Logo

„Může se to stát, ale všude, kde byly podobné rezervace zřízeny, jsou vidět výsledky. Nastává větší nárůst biomasy, žije tam více zvířat, která dorůstají větších velikostí,” odpovídá mluvčí Greenpeace.

„Naprostá většina rybářských a těžařských firem hranice rezervací respektuje. Najdou se i posádky, které provozují nelegální rybolov, proto musí docházet ke kontrole. Minulý rok jsme místním autoritám pomáhali dokumentovat rybolov u břehů západní Afriky. Většinou to ale firmy respektují,” tvrdí Hrábek.

Neohrožená Antarktida


Naprostá většina rybářských a těžařských firem hranice rezervací respektuje.Lukáš Hrábek

Podle Nývlta není příroda Antarktidy v ohrožení. „To ale neznamená, že ji nemáme chránit. Již před šedesáti lety se státy domluvily, že budou Antarktidu využívat co možná nejméně. Antarktida je na tom díky tomu z hlediska ohroženosti nejlépe z celé naší planety,” říká.

„Pokud bude nadále narůstat tlak na průmyslovou těžbu i živých přírodních zdrojů Jižního oceánu, tak je potřeba je zavčas začít chránit. Aby k tomu do budoucna nedocházelo,” myslí si Daniel Nývlt.

autor: všt
Spustit audio