Sníh komplikuje na Šumavě dopravu na železnici i na silnicích

16. leden 2018

Přívaly nového sněhu a silný vítr zastavily provoz na železniční trati mezi železnorudským Špičákem a Alžbětínem. Komplikovaná je i údržba silnic.

Dobu odstraňování sněhové kalamity zatím nedokázal mluvčí Správy železniční dopravní cesta Pavel Tesař odhadnout: „Na místo míří sněhová fréza z Klatov. Hned jak dorazí do stanice Špičák, zahájí odklízecí práce. V tuto chvíli nedokážeme odhadnout, kdy budeme moci obnovit provoz mezi těmito stanicemi.“

Podle informací Českých drah by měla být cestujícím zajištěna náhradní autobusová. I tu ale komplikuje nepříznivé počasí a špatný stav pozemních komunikací. V okolí Železné Rudy napadlo zhruba 20 centimetrů sněhu. Víc než sníh komplikuje práci cestářů vítr, který čerstvě projeté úseky opět zafouká sněhem.

„Může se stát, že než sypač projede úsek, je na krátkou chvíli obtížně průjezdný. V kopci stál i kamion, než se pluh vrátil a cestu prohrnul," řekl dispečer krajských silničářů Jiří Slapnička s tím, že sníh zaměstnává pracovníky údržby už od noci.

Komplikace v údržbě v chráněném území

Silničářům se obtížně udržuje zejména úsek silnice první třídy vedoucí do Železné Rudy, který se kvůli ochraně přírody v chráněném území nemůže udržovat chemicky. „Jedenáct kilometrů silnice v problematickém úseku můžeme udržovat jen drtí, při větším sněžení a větru je obtížné držet ho sjízdný," doplnil dispečer Slapnička. Na daný úseku je nasazený jeden sypač, který ho neustále pluhuje a udržuje sjízdný.

Ve zbytku kraje jsou silnice sjízdné bez větších problémů. Po dešti nebo po sněžení a chemické údržbě jsou většinou mokré nebo se zbytky rozbředlého sněhu. Na Šumavě je horší viditelnost nejen kvůli místy hustému sněžení, ale také kvůli mlze.

autor: jik
Spustit audio