Vítkovice Heavy Machinery připravují vstup nového investora, část pracovníků zůstane doma

16. leden 2018
Zprávy , Zprávy

Někteří pracovníci ostravské firmy Vítkovice Heavy Machinery zůstanou doma na 80 procentech platu. Vedení firmy se na tom dohodlo s odboráři do konce března. Důvodem je nedostatek provozního kapitálu, který by měl vyřešit vstup nového investora.

Podle mluvčí strojírenských Vítkovic Evy Kijonkové se omezení týká asi 800 pracovníků. „Vždy to bude tak, že někteří lidé budou standardně docházet do zaměstnání, někteří třeba z jiné části společnosti skutečně doma budou. Důležité je i to, že zaměstnanec, který je takto doma, může být do dvou dnů přivolán zpět do práce,“ vysvětluje Kijonková.

Odbory ve firmě podepsaly dohodu s platností do konce března. „Zaměstnavatel přišel s nabídkou 60 procent mzdy, my jsme s ohledem na to, že by to bylo pro většinu zaměstnanců už minimum, dohodli na 80 procentech,“ říká předseda odborů Martin Sýkora.

Odboráři ve firmě jsou od října ve stávkové pohotovosti. Hlavním důvodem pro její vyhlášení bylo opožděné vyplácení mezd. Nyní už zaměstnanci několik měsíců dostávají výplaty včas. Odbory ale s odvoláním stávkové pohotovosti čekají na další vývoj ve firmě a právě zajištění financování.

Ve skupině Vítkovice Machinery Group je přes 20 firem, které mají dohromady asi 3000 zaměstnanců. Předloni se čtyři firmy ze skupiny dostaly do finančních potíží: Vítkovice Power Engineering později skončily v konkurzu, Vítkovice Gearworks a Vítkovice Revmont mají povolenou reorganizaci a reorganizace Vítkovic Envi už úspěšně skončila.

autor: Michal Polášek | zdroj: ČTK
Spustit audio