Na počasí se už nebudeme muset ptát Norů. Přijdeme s lepší aplikací, slibuje šéf ČHMÚ

16. leden 2018

Jak bude? Na to se Češi ptají Norů. Hned po Seveřanech tvoří druhou nejpočetnější skupinu uživatelů aplikace norské meteorologické služby, která se vyznačuje přesností i uživatelskou přívětivostí. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) chce nyní přijít s vlastní alternativou, která slibuje ještě přesnější data.

Norští meteorologové vycházejí z dat Evropského centra pro střednědobou předpověď počasí, které počítá ve čtvercích o velikosti 16 km². Naproti tomu ti čeští mají výrazně lepší rozlišení, předpovědi počítají na čtverce o velikosti 4,9 km². Výpočetní síť ale hodlají dále zahušťovat až na 2,4 km².

Problémem ale je, že Češi nebyli schopni svá přesnější data nabídnout uživatelům, a to se má od dubna, kdy se objeví hned dvě aplikace, změnit. „První z nich bude obdobou té norské, tedy s jednoduchým grafickým znázorněním, jak bude v příštích pěti až šesti dnech. Druhá poskytne informace o aktuální situaci a čistotě ovzduší i předpovědi podle numerického modelu Aladin a hydrologické údaje,“ přibližuje.

Hrozí předražení?

Server Aktuálně.cz napsal, že zakázku na vývoj novinek vyhrála už dříve v tendru firma OKsystem, o které uvedl, že je známá prací na předražených IT systémech, kvůli kterým před měsícem vydal soud zatykač na někdejšího šéfa odboru informatiky na MPSV. Později zveřejnil na svém webu omluvu firmě OKsystem, která je v soudní při s obžalovanými Vladimírem Šiškou (bývalým náměstkem IT MPSV) a Milanem Hojerem (bývalým ředitelem odboru IT MPSV) stranou poškozenou.

Nehrozí předražení zakázky? „Pevně doufám, že ne. Zakázka na vývoj aplikací pro systémy Android a iOS je na úrovni sedmi milionů korun. Zákon o veřejných zakázkách stanovuje pravidla, kterých se musíme držet, a firma OKsystem v tomto ohledu podala nejlepší nabídku. Zatím vše probíhá, jak má,“ upozorňuje.

Předpověď až na šest dní

Úspěšnost předpovědí počasí se stále zvyšuje, pro následující den se pohybuje nad 95 procent. Před dvaceti lety to bylo 80 procent, což dnes odpovídá úspěšnosti předpovědi na pátý den. Poté spolehlivost dále klesá.


Zimy bez sněhu v nížinách byly vždy. Problém je, jak často k tomu nyní dochází. Za posledních šest let to nastalo pětkrát. Něco se děje.Mark Rieder

„V připravované mobilní aplikaci by měla být textová předpověď i na šestý den. Zpřesňují se technologie, globální modely a máme více dat,“ vysvětluje Rieder. Ústav také vydává měsíční výhled, který je založen na analogicko-statistické metodě, tedy na vývoji počasí v minulosti.

Počasí v Česku ale ovlivňují klimatické změny. „Zimy budou teplejší a srážkově vydatnější než dříve. A naopak by se měly prodlužovat teplé a suché periody od dubna do října. Počasí bude proměnlivější a dlouhodobé předpovědi náročnější,“ uzavírá Rieder.

Jak snížit závislost ČHMÚ na státním financování? Mají být jeho databáze zcela otevřené? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , Michael Rozsypal
Spustit audio