V Blovicích chtějí na nádraží vybudovat nový dopravní terminál

16. leden 2018

Na hlavní železniční trati Plzeň - České Budějovice vzniknou dva velké přestupní uzly. Jeden plánuje Nepomuk na jižním Plzeňsku v městské části Dvorec. Druhý nový dopravní terminál na nádraží vznikne v Blovicích na jižním Plzeňsku.

„Úpravy se budou dělat v Sýkorově ulici v Blovicích. Místa pro autobusy budou označená a krytá, takže když bude pršet, budou moct cestující stát pod stříškou, na rozdíl od současné situace, kdy tam není vůbec nic,“ vysvětlil starosta Blovic Jan Poduška.

Nový dopravní terminál nabídne vylepšení i pro dopravce. „Řidiči potřebují mít nějaké zázemí, kde si odpočinou, občerství se nebo si udělají například čaj. Aby nemuseli sedět v autobusu, vybuduje se jim zařízení u budovy železniční stanice,“ uvedl Jan Poduška.

V současnosti využívají řidiči jako zázemí dvě buňky, kde mají postele, lednici i televizi. „Je tam i možnost ohřát si jídlo, takže nám to vyhovuje. Samozřejmě, pokud vznikne něco lepšího, bránit se nebudeme. Do Blovic jezdím obden a celkem tu pročekám zhruba šest hodin. Největší problém vidím v tom, že nemáme mnohdy kde zaparkovat. To nám opravdu vadí,“ řekl řidič autobusu Miroslav Polívka.

Autobusům často komplikují parkování neukáznění řidiči

Nově by mělo vzniknout zhruba 70 parkovacích míst včetně nových chodníků. „Když se tam teď podíváte, napočítáte 30 až 40 aut, které tam stojí skutečně neuspořádaně a nebezpečně. To by se mělo rekonstrukcí v Sýkorově ulici vyřešit. Stavbu zahájíme letos a hotovo by mělo být příští rok,“ uzavřel starosta Jan Poduška.

Nový dopravní terminál v Blovicích má stát zhruba 30 milionů korun.

autoři: mkl , jik
Spustit audio