V Dačicích mohou lidé využívat bezplatnou právní poradnu

16. leden 2018

Jak odstoupit od nevýhodné kupní smlouvy? Třeba o tom se mohou zdarma poradit lidé s právníky v Dačicích. Město otevřelo bezplatnou právní poradnu. Navázalo tím na práci Občanské poradny Jihlava, která svoji činnost ukončila loni na jaře.

Klíče od kanceláře v domě s pečovatelskou službou v Bratrské ulici si od pracovnic městského úřadu převzal právník Jiří Kasal. „Je třeba si uvědomit, že tuto službu většinou využívají sociálně slabí lidé nebo ti, kteří se ocitli v nějaké přechodné hluboké tísni. Služba má povahu takové první konzultace, má pomoci klientovi, aby se zorientoval,“ říká.

Podle Věry Janákové ze sociálního odboru městského úřadu byl už v minulosti o služby právní poradny mezi obyvateli města velký zájem. „Nejčastěji byly požadované informace z oblasti rodinného práva, hodně často se objevovalo odstoupení od nevýhodné smlouvy, tedy problém seniorů s takzvanými šmejdy,“ upřesnila.

I proto radnice oslovila právníky, kteří mají ve městě praxi, zda by se služby v bezplatné právní poradně neujali. Na nabídku reagovali Jiří Kasal a Zbyněk Krchňavý. Město jim poskytlo zázemí a za konzultace zaplatí odměnu. „Zaplatíme advokátům 200 korun za každý případ, který projednají,“ potvrdil starosta Karel Macků.

Jiří Kasal očekává, že se ho v poradně budou lidé často ptát například na sousedské spory nebo dědictví. Přesto doufá, že se část klientů naučí do bezplatné právní poradny chodit i preventivně. „Úplně nejlepší je před nějakými vážnějšími úkony zvážit, jestli tu konzultaci nepotřebuji předem. Pokud se chystám udělat něco, co by se mohlo dotknout souseda, rodinných vztahů, měl bych vědět, co s tím může být spojeno. To může předejít řadě problémů, ale málo se to děje,“ upozornil.

Bezplatná právní poradně je obyvatelům Dačic i okolních obcí k dispozici každé pondělí a úterý dopoledne. Návštěvu je vhodné si předem telefonicky objednat.

autor: hoch
Spustit audio