Jindřich Šídlo: Nesmějte se poslankyni Malé

16. leden 2018

Hitem sociálních sítí se stala slova poslankyně ANO Taťány Malé, která se rozhovořila v deníku Info.cz.

„O vině a trestu rozhoduje soud. To rozhodně. Jen se ale pojďme bavit o tom, zda je opravdu nutné, aby ten soud rozhodoval teď. Co brání tomu, aby se řešení té kauzy posunulo o čtyři roky, nebo prostě do doby, než budou nové volby? Co se stane?“ pravila členka imunitního výboru na téma trestního stíhání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka.

Zní to samozřejmě až brutálně upřímně, ale když se tomu lehce pohoršeně zasmějeme a podíváme se na to znova, zjistíme jen, že nám poslankyně Malá skutečně upřímně sdělila, jak se hnutí ANO hodlá zachovat při hlasování o Babišově a Faltýnkově imunitě. Tedy oba poslance za žádnou cenu nevydat, čímž by se jejich stíhání pozastavilo minimálně do příštích voleb. Tak praví ústava.

A ve sněmovně sedí ještě mnoho pamětníků, kteří si jistě vzpomenou na časy, kdy parlamentní zvyklostí nebylo vydávat téměř každého, o nějž policie požádala, ale spíše naopak. A to včetně členů vlády: stíhání se tak vyhnuli například pánové Stráský, Kočárník (oba ODS) či Bašta (ČSSD).

Všichni mimochodem měli být stíháni za svá rozhodnutí ve funkci a vzhledem k tomu, že tehdy ještě měli - narozdíl ode dneška - poslanci a senátoři imunitu “doživotní”, svůj potenciální problém tak měli všichni tři vyřešen.

Členky sněmovního mandátového a imunitního výboru Taťána Malá (vlevo), Kateřina Valachová a předseda výboru Stanislav Grospič

Věříme mu každé slovo

A ještě v minulém období sněmovna nevydala poslankyni ČSSD Zuzanu Kailovou, kterou chtěla policie obvinit kvůli údajně předražené akci Vítání občánků v Ústní nad Labem. Tehdy se sněmovna zprava doleva shodla, že jde o policejní šikanu a poslankyni nevydala.

Mimochodem, policejní prezident Tomáš Tuhý poté v dopise předsedovi sněmovny Janu Hamáčkovi připustil, že jeho muži nepostupovali v případě poslankyně Kailové (ČSSD) „zcela zdvořile a standardně“. Policie pak musela počkat až do voleb loni na podzim, po nichž už paní Kailová vě sněmovně nezasedla a dnes je skutečně stíhána.

Takže jinými slovy: připusťme, že i poslanci hnutí, které ještě v roce 2013 navrhovalo imunitu téměř úplně zrušit a zachovat ji jen pro projevy ve sněmovně, mohou teď za postupem policie cítit účelovost a šikanu. To přesvědčení je tak silné, že jej delegáti ANO téměř úplně shodnými slovy již několik týdnů opakují ve všech médiích, až to vypadá, že si na klubu losují, na koho ten den padne čestná povinnost bít se za svého šéfa.

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek

Teď jde jen o to, jak o teorii širokého spiknutí, do nějž ovšem tak úplně nepasuje zpráva OLAFu, přesvědčit publikum. Proto tu vidíme ony dramatické pokusy přivést na imunitní výbor kohokoliv, kdo by mohl slyšet něco nepěkného o vyšeřovateli Nevtípilovi a vytvořit tak situaci, v níž bude pro většinu sněmovny, přesně řečeno pro ANO, SPD Tomia Okamury a alespoň ještě někoho dalšího ospravedlnitelné hlasovat proti Babišovu a Faltýnkovu vydání.

Pokud se to stane, nebude to ještě konec právního státu v Česku, i když kdo by zrovna tohle čekal u hnutí přinášející do zkorumpované země světlo a pravdu. Nicméně, pokud se to má stát, ať je to co nejdřív, respektive dřív, než obránci předsedy vlády tím, co teď předvádějí a kam až jsou schopni ve svých konspiračních teoriích zajít, zcela rozvrátí zbytky důvěry ve spravedlnost.

Ať prostě řeknou jako poslankyně Malá: Teď se to nehodí, musíme vládnout. A jednou se oné spravedlnosti dočká i Andrej Babiš. Ještě na podzim tvrdil, že je připraven očistit se před soudem. Věříme mu každé slovo.

Spustit audio