Babiš se jen chtěl stát premiérem, o důvěru neusiloval, tvrdí komentátor Mitrofanov

17. leden 2018

Kabinet Andreje Babiše ve středu podá demisi, vládnout ale bude až do jmenování nového. Prezident Miloš Zeman několikrát předeslal, že jeho sestavením pověří opět Babiše, jehož hnutí vyhrálo říjnové sněmovní volby. Tentokrát však podle svých slov bude chtít minimálně 101 podpisů poslanců, aby bylo zřejmé, že další pokus o získání důvěry bude úspěšný.

„Zdá se, že Babiš neusiloval o nic jiného než o naplnění vlastního cíle stát se premiérem,“ myslí si komentátor deníku Právo Alexandr Mitrofanov.

Vláda podle jejího předsedy bude dál pokračovat ve své práci, nic na tom nezmění ani demise. „Bez důvěry vláda nemá dělat nic, co by zásadně ovlivnilo chod státu. Což je například vládní návrh zákona o referendu,“ upozorňuje.


Nyní bude záležet na výsledku prezidentských voleb. I když Zeman prohraje, může ještě stihnout Babiše znovu pověřit.Alexandr Mitrofanov

Čistší řešení by podle Mitrofanova bylo, kdyby po volbách déle vládl kabinet Bohuslava Sobotky, který důvěru měl. Prezident ale tehdy podle Mitrofanova měl své politické cíle, které naplňoval. „Společně s Babišem tak upekli věc, která není moc dobrá,“ hodnotí komentátor.

Andrej Babiš také v úterý prohlásil, že hnutí ANO nebude ztrácet čas a už ve středu začne vyjednávat o nové vládě. Schůzku už potvrdil úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec, podle něj jde pouze o neoficiální a předběžné jednání, protože nikdo nebyl pověřen sestavením vlády.

„Chovanec zveřejnil podmínky, za kterých by sociální demokraté byli ochotní vyjednávat o vládě. Jednou z nich je, že v ní nemůže být trestně stíhaná osoba, muselo by to tak být bez Andreje Babiše. Nevíme ale, jestli to odpovídá náladám uvnitř strany,“ připouští.

Ve čtvrtek by měla následovat schůzka se zástupci SPD, podle Babiše je ANO ochotné jednat s každým, kdo projeví zájem. „Dosud to nevypadalo, že by se mohli dohodnout. Hnutí ANO mělo výhrady proti některým bodům jejich programu, například referendu o vystoupení z Evropské unie a NATO. A některým členům kabinetu vadí i politické zabarvení SPD.“

autor: bur
Spustit audio