Aukce Hitlerova auta? Lidé jsou fascinovaní zlem, konstatuje tajemník Federace židovských obcí

17. leden 2018

Dost neobvyklou aukci chystá na půlku ledna město Scottsdale v americkém státě Arizona. Dražit se budou historická auta, ale zvláštní pozornost mezi nimi vyvolává hlavně jedno – luxusní kabriolet Mercedes-Benz 770K, kterým jezdil nacistický diktátor Adolf Hitler.

Po Hitlerově smrti unikátní vůz zabavila americká armáda, pak se dostal do rukou soukromníků. Izraelský deník The Jerusalem Post informoval, že deset procent z prodejní ceny auta půjde na vzdělávací program o holokaustu.

Deník také připomněl, že v posledních letech se prodala v aukci za vysoké částky řada drobností patřících Hitlerovi. Například v Mnichově se vydražil jeden pár Hitlerových ponožek asi za 21 000 dolarů. V aukci v Británii se prodalo za 3 000 dolarů Hitlerovo ložní prádlo s vyšívanými svastikami a v USA vydražili za 243 000 dolarů, což je přes 5 milionů korun, Hitlerův telefon.


Myslím, že je naprosto v pořádku, že se podobné věci takto prodávají, ale zavedl bych síto na to, kdo je může získat.Jan Neumann

Tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus se s licitátorem a prezidentem Asociace starožitníků Janem Neumannem shoduje, že lidi takové věci přitahují, ať jde o věci patřící Hitlerovi, nebo jinému diktátorovi. „Víme, že tu je určitá fascinace zlem, a to tak bohužel asi zůstane,“ shrnuje Kraus.

Sporné z morálního hlediska

Shodují se i v tom, že z morálního hlediska jsou takové aukce sporné, a to, že deset procent z prodejní ceny auta půjde na vzdělávací program o holocaustu, považují za úlitbu.

„Považuji za sporné, že aukce je zcela veřejná, protože záleží na tom, kdo bude klientem, který tuto věc získá. Pokud by to bylo třeba historické muzeum a takový exponát by vystavilo v určitém kontextu, tak proti tomu nelze nic namítat. Ale kdyby, pokud to přeženu, takovou věc dostal do sbírky nějaký neonacista, který z toho udělá devótní předmět, tak je to velice sporná věc,“ říká Kraus.

Podle Jana Neumanna je možné omezit dražení podobných památek, ale záleží vždy na právních normách daného státu a na pravidlech konkrétní aukční síně. Každá aukční síň má také svou etickou hranici, co je pro ni tabu.

„Myslím, že je naprosto v pořádku, že se podobné věci takto prodávají, ale zavedl bych síto na to, kdo je může získat,“ uzavírá Neumann.

autoři: všt , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.