Macron chce během summitu přesvědčit Mayovou, aby Británie otevřela hranice migrantům z Francie

Francouzský prezident Emmanuel Macron začne čtvrteční 35. francouzsko-britský summit s britskou premiérkou Theresou Mayovou ambiciózně. Podle deníku The Times ji zkusí přesvědčit, aby Británie otevřela hranice a umožnila odchod migrantům, zablokovaných ve francouzském přístavu Calais. Čtvrteční summit v Sandhurstu v hrabství Berkshire zcela jistě ovlivní rostoucí prestiž šéfa Elysejského paláce na mezinárodní scéně.

Macron navíc podle dnešních Timesů skvěle ovládá umění „ofenzívy šarmem“. Získal si už tak prezidenty Trumpa i Putina a čínské hlavě státu nedávno daroval koně republikánské gardy, který se Si Ťin-pchingovi zalíbil během návštěvy Paříže před čtyřmi lety. Zítra pak Macron Mayové oznámí, že Francie poprvé po 950 letech zapůjčí do Británie tapisérii z Bayeux. Necelých sedmdesát metrů dlouhá a asi padesát centimetrů široká výšivka zobrazuje invazi Viléma Dobyvatele do Anglie v roce 1066. Do Británie se nedostala ani na královninu korunovaci v roce 1953, ani k devítistému výročí bitvy u Hastingsu v polovině 60. let. „Teprve nyní Macron dokazuje zdánlivě nemožné,“ podotýkají Timesy.

Migranty za podporu v brexitu

Co se vážnějších témat týče, nabídne prý francouzský prezident Londýnu dohodu – vezměte si naše migranty a my vás podpoříme při vyjednávání nových obchodních smluv po brexitu. Po Britech také bude chtít finanční spoluúčast na zabezpečení hranic v Calais. Britské daňové poplatníky už tak ostraha tohoto prostoru stála za poslední tři roky 140 milionů eur.

Theresa Mayová je ochotna vzít z Calais pouze osamělé děti a dospělé, kteří už mají příbuzné ve Spojeném království. Loni přijala Británie z tábora zvaného Džungle asi 750 dětí. „Ačkoli francouzské úřady Džungli zrušily, nezákonných pokusů o proniknutí do Británie bylo loni 115 tisíc,“ připomínají Timesy.

„Premiérka nejspíš kývne na finanční spoluúčast, udělá ale vše pro to, aby migrační problematika nestála v čele summitu. Macron si ovšem na Mayovou věří a bude diktovat agendu setkání. Zatímco předsedkyně vlády je politicky tísněna ze všech stran, Macronova hvězda na mezinárodní scéně stoupá,“ píše deník The Times. Mladý francouzský prezident se podle něj snaží hrát klíčovou roli v boji proti globálnímu oteplování, a o víkendu se zase pokoušel zachránit jadernou dohodu s Íránem.

Telefonoval kvůli tomu dokonce s izraelským premiérem Netanjahuem. „Prezentuje se coby ochránce liberálních hodnot ve světě, znejistělém nepředvídatelností amerického prezidenta Donalda Trumpa,“ poznamenává britský list. V podobném duchu chce prý Macron oslovit i mezinárodní ekonomické fórum ve švýcarském Davosu.

Vakuum k využití

Podle The Times není náhodou, že šéf Elysejského paláce přijíždí do Británie jen pár dní poté, co americký prezident návštěvu Londýna zrušil. „Čtyřicetiletý Macron se pokouší využít velmocenského vakua, protože Spojené státy vyklízejí některé klíčové pozice. Trumpovu politiku ‘Ameriky na prvním místě‘ a odchod Británie z Evropské unie francouzský prezident považuje za šanci vrátit Paříži její ztracený mezinárodní vliv,“ píše v analýze list.

Britská premiérka Theresa Mayová

Ze stejného důvodu Macron například podpořil koaliční jednání německé kancléřky Angely Merkelové. „Svým chlapeckým zjevem a optimistickými úsměvy se snaží vzbudit dojem, že Francie se po letech letargie a podřimování probouzí,“ konstatují The Times. Státníkovi nahrává i hospodářský růst, v němž země galského kohouta letos předběhne Británii téměř o celý jeden procentní bod.

Atmosféra summitu se tudíž bude diametrálně lišit od předchozí 34. schůzky na jaře 2016. Tehdy Francii vedl oslabený a všemi zesměšňovaný prezident François Hollande, zatímco proti němu stál energií sršící a sebevědomý David Cameron. S optimismem očekával referendum o brexitu a nepochyboval, že v něm uspěje. „Dnes se karta úplně obrátila, navrch má mladý Macron v čele Francie,“ tvrdí britský deník.

Vylepšení reputace

Podle průzkumu pro magazín Paris Match si Macron touto ofenzívou vylepšil domácí reputaci. Pozitivně ho dnes vnímá na 53 procent Francouzů. Svým tvrdým postojem vůči imigrantům ale rozdělil své nově založené centristické hnutí Republiko, vpřed! Parlamentu předložil návrh nového imigračního zákona, který by měl prodloužit zadržovací lhůtu pro imigranty ze 45 na 90 dní.

Policii také dal právo zadržovat je během ověřování jejich totožnosti na čtyřiadvacet hodin. Dosud to bylo jen 16 hodin. Policii také nařídil provádění razií ve slumech, kde se imigranti skrývají. „Zatímco během kampaně sliboval Macron humánnější postoj vůči běžencům, jeho kritici mu nyní vyčítají drakonický postup. Na druhou stranu si tím získal značnou část veřejnosti,“ shrnují Timesy.

autor: rma
Spustit audio