Svatbu britského prince Harryho chtějí zkomplikovat protestující v maskách bezdomovců

Krajně levicoví aktivisté jsou podle britského deníku Daily Mail připraveni zkomplikovat královskou svatbu prince Harryho a jeho snoubenky Meghan Markleové. Na zámku Windsor, kde se má svatba konat v polovině května, chtějí slavnostní atmosféru narušit třeba protestem v přestrojení za bezdomovce, přinesou si prý spací pytle a v nich stráví noc před slavností. V den sňatku pak plánují obklopit trasu svatebního průvodu.

Podle Daily Mailu je oficiálním důvodem chystané demonstrace snaha upozornit na situaci bezdomovců. Ve skutečnosti se ale na akci nabalily radikální antimonarchistické živly, které chtějí znepříjemnit život královské rodině. Protest měl být původně odpovědí na neuvážené výroky místního zastupitele za konzervativce Simona Dudleyho, který kvůli svatbě vyzval k vyčištění ulic města Windsoru od žebráků a bezdomovců. Později své výroky zmírnil, prý kritizoval pouze komerční žebráky, kteří si v populární turistické destinaci slušně vydělávají, aniž by je napadlo chodit do práce.

Ostré výpady

Jedním z organizátorů protestu je levicový bloger Peter Mills, stoupenec labouristické strany a jejího hnutí Momentum. Obě organizace se nicméně od jeho plánů distancují. Mills má podle Daily Mailu svůj facebookový profil plný ostrých výpadů proti královské dynastii. Nenávistně komentoval dokonce i návštěvu královny Alžběty II. u obětí ničivého požáru Grenfell Tower.

Osmatřicetiletý Mills teď na sociálních sítích pořádá sbírky na autobusy, které by do Windsoru svezly co nejvíce antiroajalistů. Své urážlivé výroky na adresu monarchie, jejíž členy označuje za „pijavice“, však omlouvá. Ostrý slovník prý jen svědčí o tom, jak zapáleně bojuje za práva slabých a proti společenské nerovnosti.

Stovky protestujících

Dalším z pořadatelů je podle Daily Mailu 34letý Kunal Singhal, londýnský DJ, který se kdysi obnažoval před Buckinghamským palácem. Na Facebooku vyzývá demonstranty, aby se na akci oblékli co nejobyčejněji. Podle něj se čeká účast až jedenácti set protestujících. Dalšími organizátory jsou aktivisté ze skupiny Rising Up, která sice na svém webu vyzývá k revoluci, ale jinak trvá na tom, že je nenásilná. Ta radí, aby se účastníci maximálně připodobnili bezdomovcům. Policisté pak prý nebudou vědět, zda „nešikanují sociálně slabé jedince, anebo své protivníky“.

Lidé ze skupiny Royal Sleepover rovněž doporučují přijet o den dříve a nachystat si co nejostřejší verbální útoky proti královské rodině. „Ironií je, že snoubenci Harry i Meghan od mládí působí v charitativních organizacích pomáhajících bezdomovcům,“ podotýká k tomu Daily Mail.

Princ Harry navrhl pro svou budoucí ženu snubní prsten s matčinými diamanty
Z Meghan nikdy princezna nebude. Nastávající prince Harryho čeká titul vévodkyně

autor: rma
Spustit audio