Je mu šestnáct a už objevil dvacet hvězd. Filip Novotný má fyziku rád

Spolupracuje s akademií věd, laserovým centrem a objevuje proměnné hvězdy. Nemluvíme o zasloužilém vědci, ale o šestnáctiletém klukovi, který studuje na jihlavském víceletém gymnáziu. Filipa Novotného prostě baví fyzika.

„Jsem někdy v páté třídě skončil třetí v krajském kole logické olympiády a účastnil jsem se celostátního kola,“ Filip Novotný vzpomíná na zlomový okamžik, po kterém si byl jistý, že se fyzice bude věnovat naplno. Přišly další olympiády, a také nástup na víceleté gymnázium v Jihlavě. S učením problém neměl, počítat uměl, ještě než šel do školy.

Češtinu a dějepis se Filip prostě naučil z knížek. Osmou třídu tak zvládl za jedny prázdniny

Osmou třídu dokonce přeskočil. Zvládl ji za jedny prázdniny. „Znamenalo to pro mě, že jsem z každého předmětu musel složit zkoušku, jakoby rozdílovou, jsem si vlastně napsal všechny testy, co psali studenti v té osmé třídě,“ vysvětluje. Je jasné, že s matematikou, fyzikou a chemií Filip problémy neměl. Poprat se ale musel i s češtinou a dějepisem. „Tam je to prostě o tom se naučit. Dostanete knížku a víte, že se vás zeptají na to, co bylo v té knížce. Naučit se tu knížku nebyl až takový problém,“ říká.

U dalekohledu už nesedíme. Jsou robotické

Filipovi Novotnému se také podařilo vyjednat si stáž na astronomickém ústavu akademie věd, kam dodnes pravidelně dojíždí. „Vyvíjím programy na detekci a klasifikaci proměnných hvězd,“ popisuje činnost, která je pro mnoho lidí nepředstavitelná. Hvězdy totiž neobjevuje tak, že by celé dny koukal do dalekohledu. „U dalekohledu dnes nesedíme. Většina dalekohledů jsou dneska robotické, dají se ovládat dálkově, dá se jim říct, co mají dělat. Nafotí ty snímky, o které si řeknete, a potom, co nějaký objekt objevím, tak se snažím zjistit, co je to zač,“ vysvětluje. Proměnných hvězd už objevil dvě desítky.

V budoucnu by se Filip chtěl věnovat aplikované fyzice

Filip má za sebou i několikatýdenní stáž na americké univerzitě v Princetonu a je stážistou v laserovém centru ELI Beamlines. „Stavím interferometr. To je zařízení, pomocí kterého určujeme elektronové hustoty, a pomocí kterého určujeme děje v plazmatu, které nám tam produkují ty lasery,“ popisuje. Už teď je jasné, že fyzika bude Filipovou budoucností. Rád by studoval na nějaké zahraniční univerzitě. Přihlášek prý pošle několik. Do té doby ale ještě musí složit maturitní zkoušku.

Spustit audio