Kritika hudební dramaturgie Radiožurnálu

18. leden 2018

Všechny písně, které Radiožurnál vysílá, procházejí testy na sociologicky relevantních skupinách posluchačů.

Dobrý den,

přimlouvám se za podstatné vylepšení hudební režie Radiožurnálu. Na světě i u nás vzniká a vzniklo mnoho krásných skladeb. Proč my posloucháme stále dokola české předělávky zahraničích hitů a z vydaných alb pouze jednu „hlavní“ píseň? Na většině alb je víc než jedna pěkná skladba a za našimi hranicemi natáčelo dost skvělých skladatelů i interpretů, aby stálo za to pátrat i tam.

Teď o Vánocích to je cítit zvlášť – proč musíme poslouchat Helenku Vondráčkovou, jakkoli je to výborná zpěvačka, a nemůžeme si místo toho poslechnout originál So this Is Christmas s Johnem Lennonem?

Máte předem mou úctu, jestli v této věci s něčím pohnete.

S pozdravem

Ivan Hönigová

<hr/>

Vážená paní Hönigová,

děkuji Vám za kritickou připomínku k hudební dramaturgii Radiožurnálu. Seznámil jsem s ní hudebního dramaturga této stanice Petra Krále. Dovolte mi poznamenat, že každá stanice si velmi pečlivě zjišťuje vkus a preference své posluchačské cílové skupiny. Všechny písně, které Radiožurnál vysílá, procházejí testy na sociologicky relevantních skupinách posluchačů. Vzhledem k tomu, že tuto stanici poslouchá zhruba milion lidí denně, je velmi obtížné zařídit, aby se hudební složka programu líbila všem. Vždy to bude kompromis mezi vkusem různých věkových a jiných skupin.

Nicméně Vánoce jsou zcela specifické období roku a bylo by namístě přistupovat k hudební dramaturgii v těchto dnech s maximální citlivostí. Váš dopis je v tomto smyslu užitečnou zpětnou vazbou.

Mimochodem, podle sdělení Petra Krále byla vánoční píseň Johna Lennona s Yoko Ono na Radiožurnálu v posledních pěti letech jednou z nejhranějších vánočních písní, zatímco písně Heleny Vondráčkové znějí na jiných stanicích Českého rozhlasu, ale nikoli na Radiožurnálu.

Přeji Vám vše dobré v novém roce a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio