Městské zahrádkářské kolonie očima fotografa Davida Macháče. To je nová výstava v opavské galerii KUPÉ

18. leden 2018

Zahrádkářská kolonie a umělecká fotografie. Vypadá to jako dvě naprosto rozdílné věci, ale opak může být pravdou. Pokud se vypravíte do opavské galerie KUPÉ, nevynechejte výstavu nazvanou jednoduše - Zahrádkáři. Uvidíte snímky a portréty autora Davida Macháče, kterého svět kolonií a záhonů za ploty zajímá už mnoho let.

Mají rádi svůj kousek přírody, do kterého utíkají, jak to jenom jde. David Macháč studoval tvůrčí fotografii na Slezské univerzitě a dlouho přemýšlel, jaké téma zvolí pro svou závěrečnou práci. Až ho to v roce 2006 napadlo.

„Seděli jsme na pivu a teď jsem viděl ty lidi, jak jezdí na své zahrádky. Jak už dopoledne pendlují na kolech a vozí plno věcí. Tak si říkám, že by to byl dobrý nápad to vyfotit, navíc jsme na zahrádkách taky trávili dost času. Tak jsem to začal fotit a ve škole to vyhodnotili jako dobrý nápad,“ vzpomíná fotograf.

Možná tehdy ani sám netušil, co ho čeká. Začal zahrádkářské kolonie vyhledávat a pátrat po dalších záběrech. Ne vždy je ale snadné přesvědčit někoho, aby se nechal vyfotografovat před svou chatkou a vůbec se k němu dostat.

Podle Davida Macháče stojí za to vidět jednu zahrádku honosně vybavenou a hned vedle o poznání skromnější, ale spokojenost je velká tam i tam. No a jakou fotografii má nejraději? I to uslyšíte v naší reportáži.

Výstava Zahrádkáři v opavské galerii KUPÉ na vlakovém nádraží bude přístupná do 28. února.

David Macháč | Zahrádkáři (pozvánka na výstavu)
autor: mrk
Spustit audio