Náprstek důmyslem osvobodil ženy od nízkých zaměstnání. Před 155 lety představil šicí stroj

18. leden 2018

Velký žofínský sál byl před 155 lety naplněný k prasknutí. Dámy si přišly se svými choti poslechnout o nejmodernějších formách pokroku, především o šicím stroji. Přednáška mecenáše a podporovatele pokroku Vojty Náprstka sklidila úspěch a nedlouho po ní se v českých domácnostech začalo ozývat typické klapání.

V roce 1862 se Náprstek vypravil se svými přáteli do Londýna na světovou výstavu. Chtěli se na ní inspirovat, jak moderním způsobem vystavovat předměty a sbírky. Pánové už tehdy uvažovali o otevření nové budovy Národního muzea.

Při té příležitosti Náprstek s přáteli navštívili průmyslové muzeum v Kensingtonu. To je natolik uchvátilo, že se podobné muzeum rozhodli otevřít také v Čechách. Ještě v Londýně tak uspořádali sbírku a domluvili se, že Náprstek zakoupí první exponáty.

A byly to všechno předměty, o kterých se Čechům ani nesnilo. „Náprstek tehdy nakoupil samé novinky. Byly to strojky pro domácnost – nejen šicí stroj, ale i lednička, sporák, skládací sušák, ruční zametač, různé šlehače, Papinův hrnec, žehličky,“ přibližuje historička z Náprstkova Muzea v Praze Milena Secká.

Vojta Náprstek v mladých letech

Vstupné jen pro muže

Když se Náprstek vrátil do Prahy, jeho sen o založení prvního průmyslového muzea v Čechách se bohužel protáhl na několik let. Nezískal totiž potřebné policejní povolení, a tak nakonec muzeum zakládal jako soukromé. Nicméně novinky pokroku, včetně šicího stroje, nemohl nechat jen tak ležet ladem.

A tak už v prosinci roku 1862 uspořádal s doktorem Fričem první průmyslovou výstavu na Střeleckém ostrově, kde jednotlivé exponáty představil veřejnosti. V lednu 1863 následovaly ještě přednášky. Jedním z důvodů byl obrovský zájem veřejnosti, přednášek bylo více a na jednu z těch posledních dorazilo neuvěřitelných patnáct set návštěvníků.

To bylo způsobeno i promyšleným marketingovým tahem. Náprstek totiž nechal vstupné platit jenom pány, a tak není divu, že se jejich drahé polovičky na přednášky jenom hrnuly.

První obchod v Bartolomějské

Šicí stroje, výstava

Cílem přednášek ale nebylo utvrdit ženy v tom, že mají dělat domácí práce. Náprstek si naopak pevně stál za svým tvrzením, že „žena má zajisté tolik nadání jako muž, proč by se nemohla účastnit na vyšších úkolech života, když ji důmysl lidský osvobodí od všelijakých nízkých zaměstnání.“

A právě nové přístroje Náprstek prezentoval jako pomocníky, které ženám ušetří práci a čas, a ten potom mohou věnovat například vzdělávání nebo jiným aktivitám. Přednášky se velice brzy promítly i do běžného života českých žen.

Už v únoru téhož roku se v Praze objevil americký dealer firmy Wheeler & Wilson, samozřejmě jak jinak než zásluhou Vojty Náprstka. Nejen že si na první prezentaci americké firmy několik rodin šicí stroje objednalo, ale jedna z přihlížejících dívek byla natolik nadšená, že se stala první tuzemskou dealerkou a za podpory Náprstka otevřela v Bartolomějské ulici první obchod se šicími stroji.

autoři: jpr ,
Spustit audio