Lída Rakušanová: Extremisté v parlamentu – německý příklad

19. leden 2018

Až budou němečtí sociální demokraté o víkendu rozhodovat na svém sjezdu, zda se na základě sondážního kompromisu má jejich strana pustit do koaličních rozhovorů s křesťanskodemokratickou unií CDU/CSU nebo ne, rozhodnou zároveň o tom, že pokud budou hlasovat pro, stane se xenofobní Aternativa pro Německo ve Spolkovém sněmu nejsilnější opoziční stranou.

Sice jí z toho neplynou žádné konkrétní výhody ze zákona, ale v Německu se v tomto ohledu přece jen ustálila řada nepsaných zvyklostí. Od faktu, že se její zástupci ujímají při parlamentních debatách o zákonech přednostně slova, až po větší váhu v médiích.

Doposud se AfD profilovala na veřejnosti hlavně v sebelítostivé roli údajného otloukánka, protože její kandidát při volbách místopředsedů parlamentu třikrát propadl. Snaha udělat z toho skandál ale nevyšla. Jednak měl tento postup ve Spolkovém sněmu precedens.

Stejně skončil svého času i pohrobek východoněmeckého totalitního režimu, kandidát Strany demokratického socialismu PDS, která posléze splynula s krajní levicí.

Především si ale byli ostatní poslanci zajedno v tom, že kandidát AfD Albrecht Glaser, nerespektuje ústavu, když upírá muslimům právo na náboženskou svobodu. A tudíž nemůže zastávat tak důležitý parlamentní post.

Tomio Okamura

Jiný kraj, jiný mrav

Jak poznamenává německý týdeník Die Zeit, Spolkový sněm se zjevně poučil z koexistence demokratických stran s AfD v zemských parlamentech. Klub křesťanských demokratů hodlá například spolupracovat s AfD pouze ve formálních otázkách. Nikdy ale ne, jak to výslovně zdůraznil šéf klubu Volker Kauder, v oblastech obsahových.

Za srovnání stojí v tomto světle současná situace v českém parlamentu, kam v posledních volbách rovněž pronikli extremisté ze strany Svoboda a přímá demokracie. Umístili se podle počtu voličů sice až na čtvrtém místě, ale poslaneckých křesel mají stejně jako Piráti, kteří skončili třetí.

Zakladatel SPD Tomio Okamura, populista non plus ultra, boduje u voličů tím, že se profiluje jako xenofob, ochraňující český národ před migranty a muslimy obzvlášť. A to tak důkladně, že odmítá evropské řešení migrace ještě předtím, než ho hlavy unijních států stačí zformulovat.

Lída Rakušanová

Nejen že se do funkce předsedy Sněmovního bezpečnostního výboru dostal bez větších problémů poslanec SPD Radek Koten, podezřelý vzhledem ke svému facebookovému profilu z orientace na Rusko, ale místopředsedou parlamentu se stal zcela samozřejmě i sám Tomio Okamura.

A policejně stíhaný premiér, místo aby odstoupil a umožnil vznik demokratické koalice, je ochoten, výměnou za podporu své vlády, dohadovat se s tímto předním xenofobem dokonce i o jeho „obsahových prioritách“. Inu, jiný kraj, jiný mrav.

Spustit audio