Soutěž o vstupenky na hru Kolaps ve Strašnickém divadle

19. leden 2018

Soutěž skončila. Výherce: Zdeňka Jouzová.

Divadlo X10 připravuje konec světa v přímém přenosu. Premiérou hry Ondřeje Novotného Kolaps, která vznikla přímo pro Divadlo X10, pokračujeme v linii uvádění současných textů, angažovaně se vyjadřujících k dnešní realitě. Příznačný název se vztahuje nejen ke kolapsu společnosti jako takové, ale také ke krizi základních lidských hodnot a vztahů. V groteskní zkratce je skrze módní způsoby pohřbívání hyperbolizován vztah ke smrti, absence rituálů, touha po penězích, aby se následně těžiště hry přeneslo k potřebě pomýleného mytického a mytologického uvažování, které plodí dnešní neofašistické struktury a samozvané spasitele s jejich touhou po nové „morálce“ a čistotě světa. Poslední nadějí se stává dosud nenarozené dítě, které je možností lidstva k novému začátku.

Prostřednictvím uvedení další nové hry se tak znovu vyjadřujeme ke znepokojivým tendencím, které se projevují v současném společenském a politickém životě, zejména k nárůstu nenávisti k menšinám, ať už rasovým, náboženským či kulturně-společenským. Po uvedení Goetzovy Války nebo Fritschovy Enigmy Emmy Göring, hrách německých autorů, vycházejících ze zkušenosti národa, který historicky překročil myslitelné meze, ale byl schopen tuto svou zkušenost reflektovat, se nyní soustředíme na specificky české myšlení, vznik pseudomesianismu v podmínkách malého národa s mlčící většinou slušných, takzvaně duševně normálních lidí. Režie: Ewa Zembok. Dramaturgie: Lenka Havlíková, Ondřej Novotný. Výprava: Ivana Kanhäuserová. Hudba: Tomáš Vtípil. Hrají: Anna Císařovská, Lída Němečková, Jakub Gottwald, Václav Marhold, Pavel Neškudla. Více informací na www.divadlox10.cz

Soutěžíme o 2 vstupenky na divadelní hru Kolaps (čtvrtek 25. 1. 2018 od 19:30 hodin ve Strašnickém divadle; s anglickými titulky).

Soutěžní otázka: V jakém roce bylo založeno Divadlo X10 současnou ředitelkou Lenkou Havlíkovou?

a. 2012
b. 2013
c. 2014

První soutěžící, který zašle správnou odpověď, dostane 2 vstupenky na divadelní hru Kolaps (čtvrtek 25. 1. 2018 od 19:30 hodin ve Strašnickém divadle; s anglickými titulky).

Odpověď na soutěžní otázku včetně svého jména a kontaktu zašlete na e-mail:
marketing.regina@rozhlas.cz

Soutěž trvá do vyčerpání výher.

Soutěž se řídí Pravidly pro účast v soutěžích ČRo Regina.

Každý účastník má nárok pouze na jednu výhru. Finanční plnění výher není možné.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.