Babiš prokazatelně lže. Čapí hnízdo je podle Evropské komise dotační podvod, tvrdí Wagenknecht

19. leden 2018

„Je to nepřístojná pomluva. Mrzí mě, že se na půdě Sněmovny politici takto vyjadřují k lidem, kteří v jejich kauzách nefigurují,“ reaguje Lukáš Wagenknecht, předseda think tanku Good Governance, na slova premiéra Andreje Babiše o auditu, který odhalil zásadní selhání ministerstva financí při kontrole projektu Čapího hnízda. „OLAF se zřejmě nechal ovlivnit auditní zprávou vypracovanou na objednávku časopisu Reportér společností Good Governance. To je také součást mafie,“ prohlásil v pátek před poslanci předseda vlády.

Ministerští kontroloři v projektu zjistili pochybení, závěrem ale konstatovali, že veškeré výdaje jsou způsobilé, tedy že je vše v pořádku. „To je z pohledu auditora nesmysl. Podle mě jde o systémové selhání auditního orgánu,“ tvrdí bývalý náměstek ministra financí Wagenknecht.

Zdůrazňuje, že Evropská komise, jíž je OLAF součástí, pravomocně konstatovala, že projekt Farma Čapí hnízdo byl podvod, zpronevěra peněz a porušení evropského práva. Není prý ale úkolem komise vyšetřovat trestněprávní zavinění na úrovni jednotlivých osob.


Víme, že podvod se stal. To je rovina evropského práva a poskytování dotací. Druhá rovina je trestněprávní, kdo za podvod může, což musí rozhodnout český soud.Lukáš Wagenknecht

Česká republika podle Wagenknechta peníze buďto vrátí, nebo Čapí hnízdo nahradí jiným projektem. Zároveň musí vymáhat peníze po firmě Imoba, která je nástupnickou společností Farmy Čapí hnízdo. „Podvodná firma v tuto chvíli neoprávněně používá peníze daňových poplatníků,“ tvrdí.

Schillerová postupuje protiprávně

Společnost Imoba se proti závěrům OLAF ohradila. Rodinné vazby na vlastníky farmy v době udělení dotace podle společnosti samy o sobě neznamenají, že propojení existuje. „Můžete si stěžovat na cokoli, pokud chcete. Ale když bude stanovisko OLAF přijato, není proti němu odvolání,“ myslí si Wagenknecht.

Zpráva OLAF doporučuje vynětí dotace z evropského financování, jinak podle Wagenknechta hrozí, že Česká republika o peníze přijde. Regionální rada ROP Střední Čechy to ale v úterý odmítla. „Tomuto kroku nerozumím, v jejich zájmu by mělo být, aby se o ty peníze nepřišlo. Jejich komentář byl, že nechtějí, aby se to zametlo pod koberec,“ doplňuje.

Andrej Babiš

Konečné slovo ale bude mít ministerstvo financí. Ministryně Alena Schillerová se podle svých slov kloní k vynětí projektu z evropského financování. „Ona by do toho vůbec neměla zasahovat. S Komisí komunikují úředníci a politici se k tomu vůbec nemají vyjadřovat. Pokud ministryně na úředníky tlačí, aby něco udělali, tak je to protiprávní,“ upozorňuje.

Nebylo by nám lépe bez evropských dotací? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , Michael Rozsypal
Spustit audio