Co je to anorexie a bulimie? Psycholožka Bára ti to vysvětlí

19. leden 2018

Každému chutná něco jiného. Někdo má moc rád polévky, někdo koláče a jinému chutnají jablka a banány… jídel i chutí máme na výběr spoustu. Jídlo je důležité pro zdravý vývoj našeho těla. Ale někdy se z jídla může stát problém. A dokonce s jídlem nebo spíš (ne)jídlem souvisí vážné onemocnění. Říká se mu mentální anorexie nebo bulimie.

Nízké sebevědomí, pocit méněcennosti, pozorování svého těla a porovnávání vzhledu s ostatními - to bývá většinou na začátku. Pak následuje odmítání některých potravin ( protože bych po nich byl/a tlustý/á ) anebo dokonce vynechávání celých jídel - obědů, večeří, svačin. Když si k tomu ještě prohlédnu fotky krásných, dokonalých a velice hubených modelek, začne kolotoč. Nechci jíst, nesmím jíst, nejím … už skoro nic. A problém je na světě a může dokonce ohrozit můj život.

Často se za tímto onemocněním může skrývat i problém v rodině – nerozumíme si s rodiči nebo se sourozenci, chybí nám někdo blízký, nemáme kamarády a trápí nás obavy, že nejsme oblíbení. Takové pocity mají spíš dívky, kluci tohle moc neřeší. I proto se porucha příjmu potravy častěji objeví u holek, než u kluků. Ale ani jim se nevyhýbá.

Proč vzniká anorexie nebo bulimie? Možná máš ve svém okolí někoho, koho tahle nemoc trápí. Poslechni si Linku důvěry, kde psycholožka Bára poradí, co se s tím dá dělat a jak kamarádce nebo kamarádovi pomoct.

Už teď se můžeš na cokoliv ptát na emailu radiojunior@rozhlas.cz. Poslouchej náš Klub Rádia Junior v pondělí 22.1. od 19 hodin na Rádiu Junior nebo na Dvojce. Naladit si nás můžeš zde.

Spustit audio