Pro cenu za přínos světové kinematografii si po Redfordovi přijela Sharon Stoneová

Další křišťálový globus z festivalu v Karlových Varech má svého majitele.Cenu za přínos světové kinematografii převzala večer z rukou Jiřího Bartošky hollywoodská hvězda Sharon Stoneová. Její příjezd byl velmi dobře utajen a samotný příchod herečky provázela na Karlovy Vary nevídaná bezpečnostní opatření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sharon Stone

Sharon Stone | Foto: Martin Štěrba | Zdroj: ČTK

Sharon Stoneová prozradila proč si ceny z Českého festivalu cení. "Čeští filmaři jsou mezi těmi, kteří mají největší podíl na čerpání peněz z projektu Media, co se týče nově přistoupivších zemí. Například z prostředků na distribuci je to čtyřicet procent. Jsou velice aktivní, derou se dopředu. Čeští filmaři byli pozváni do prejektu Media už v roce 2002. Měli skutečný zájem a naučili se prostředky, které jsou jim k dispozici, dobře využívat," řekla Stoneová.

I přes výše zmiňovaná bezpečnostní opatření na hvězdu před Thermalem čekalo mnoho filmových nadšenců. Ti si v sobotu mohli vybrat z 58 filmů, mezi nimi byly i dva soutěžní. A jak už to ve Varech bývá, může se stát, že se na sedadlech vedle sebe objeví, batůžkář, umělec a politik.

Své filmy si vybral i Ivo Mathé. "Na neděli mám objednané lístky na dvě představení a jsou to v obou případech soutěžní filmy. takže mám program docela nabitý." Jiní hosté ale moc času chodit do kina nemají. Mezi ně patří i bývalý prezident Václav Havel: "V Karlových Varech bohužel nemohu setrvat po celou dobu, ale věřím, že nejzajímavější budu mít možnost vidět později."

Václav Havel letos přijel do Varů s americkými přáteli a bývalá ministryně zahraničí USA Madelain Albrightová přivezla i herce Roberta Redforda. "Poznala jsem ho někdy v průběhu sedmdesátých let. Je to člověk, kterého velmi zajímá ekologie a já jsem tehdy pracovala pro jednoho amerického senátora, který prosazoval zodpovědnější přístup k životnímu prostředí. A právě přes tento náš společný zájem jsem se s Robertem Redfordem poznala," popsala Albrightová.

Populární herec Redford v sobotu večer Karlovy Vary opustil, aby si ještě stihl prohlédnout Prahu, kterou prý toužil poznat pětadvacet let. I za tak krátkou dobu ale všechny stihl přesvědčit, že jeho charisma nemizí. Kromě herectví, režírování a psaní knížek se zajímá i o věci veřejné.

A jaké má ve svých osmašedesáti letech další plány? "Pravděpodobně se soustředím na ochranu životního prostředí, protože to je něco, na čem se podílím už třicet let. Nevěřím, že by pomohly nějaké obří mítinky před lidmi, a tak raději pracuji v pozadí. A to je také jedním z důvodů, proč jsem založil festival Sundance. Chtěl jsem, aby fungovalo něco, kam mohou přijít lidé představit své umění a nechat je, aby mluvili a vyprávěli své příběhy. Myslím si, že právě vyprávění příběhů je extrémně důležité pro jakoukoliv kulturu," prozradil Českému rozhlasu sympatický Američan.

Věra Štechrová, Markéta Pešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme