Místo heren kavárny, místo betonu zeleň - z Kollárovy ulice v centu Plzně by mohlo vzniknout prestižní kulturní místo

22. leden 2018

Ulice, která se nachází v centru města, nemá valnou pověst. Kvůli hernám se tam často pohybují pochybní lidé a obyvatelé se jí po setmění raději vyhýbají. To by se mělo změnit. Místní obyvatelé a živnostníci založili spolek Kollárka jinak a dali dohromady strategický plán, co všechno by se dalo změnit.

„V ulici je pořád hodně heren, a dokonce i nějaké přibyly. Teď tu vznikla i nová zastavárna, takže stále to sem přitahuje určitou sortu lidí. Nicméně bychom rádi, aby s příchodem nových obyvatel, se složení lidí v ulici trochu změnilo,“ řekla Jana Eismanová, která v Kollárově ulici žije a zároveň je jednou ze zakladatelek spolku Kollárka jinak.

Noví obyvatelé přibydou díky novému bytovému domu, který se právě staví. I developer stojí o to, aby se ulice změnila k lepšímu a spolku Kollárka jinak vychází vstříc. Společně se dohodli na vypsání soutěže na tři drobná umělecká díla, která ulici oživí.

Kromě toho přibyde i zeleň. První dva stromy budou u nového domu a postupně by mohlo vzniknout celé stromořadí. A prostor bude i pro záhonky, kde by mohli obyvatelé pěstovat zeleninu nebo bylinky. Spolek by rád viděl i předzahrádky před restauracemi a hospůdkami nebo víc kaváren. To ale není podle Jany Eismanové jednoduché.

Spolek chce do Kollárky přilákat nové lidi i podnikatele

„Maminka jednoho z členů spolku Kollárka jinak vlastní v ulici bytový dům a v jeho spodní části pronajímá prostor herně. Je to z toho důvodu, že žádný jiný subjekt tam nevydržel a herna to uplatí. Sama je tak ve střetu zájmů. Chce sice ulici hezčí, ale na druhou stranu nemůže sehnat jiný subjekt, kterému by prostory pronajala,“ popsala Eismanová.

Kollárova ulice v centru Plzně

Jedno dílo ale už se přece jenom podařilo. Vzniklo zajímavé dřevěné náměstíčko, které místní lidé postavili při festivalu Tuto město.
„Ta platforma je víceúčelová. Během všedních dnů může sloužit k posezení, děti se tu rády proběhnou, je to i taková prolézačka. Zároveň může sloužit k pořádání různých drobných kulturních akcí. Kdokoliv by měl zájem uspořádat si zde vlastní akci, je možné se spolku ozvat a domluvit se s nimi,“ uvedla Silvie Hašlová ze spolku Pěstuj prostor, který se snaží ve spolupráci s Plzeňany město oživit a zanedbaným místům vracet původní tvář.

Lidé z Kollárovy ulice se o její vylepšení snaží už druhým rokem. Doufají, že právě díky spolku Kollárka jinak teď budou mít větší šanci získat podporu a finance na plánované projekty.

autoři: kos , jik
Spustit audio