Jihočeské záchrance už rok slouží armádní vrtulník, může létat i v noci

22. leden 2018

Více než 500 hodin nalétala v minulém roce Letecká záchranná služba Jihočeského kraje, která má za sebou první rok fungování v režii armády. Zdravotníci z nového střediska na letišti v Bechyni zasahují i v noci.

„Máme dvacetiletou zkušenost s provozováním letecké záchranné služby pro Plzeňský a Karlovarský kraj a dostali jsme za úkol zbudovat středisko v jižních Čechách. Udělali jsme to a první půlrok jsme létali od svítání do soumraku, od 1. července létáme nepřetržitý provoz,“ říká náčelník odboru letecké záchranné služby a urgentní medicíny armády Zdeněk Pašek.

Za raněnými létá armádní vrtulník W3A Sokol. Ten je poněkud rozměrnější, než stroje soukromého provozovatele, které se dříve využívaly. Pacient se do něj dostane z boku. „Máme speciální rampu, která umožňuje lůžko vytočit a pacienta naložit do vrtulníku,“ ukazuje Zdeněk Pašek.

Letečtí záchranáři loni ošetřili 611 pacientů a provedli 592 zásahů. Spolupráci se Zdravotnickou záchrannou službou Jihočeského kraje Zdeněk Pašek považuje za bezproblémovou. „My děláme svoji práci stejně jako civilní lékaři. Samozřejmě nějaké problémy byly, ale obě strany se je snažily vyřešit co nejrychleji. Tu spolupráci vnímám jako velmi profesionální a na vysoké úrovni,“ komentuje.

Stroj W3A Sokol má podle pilota Miroslava Borůfky své výhody. „Posádka vrtulníku W3A je tříčlenná, což obnáší dva piloty a jednoho palubního technika, a jsme schopni létat i za zhoršeného počasí, za ztížených povětrnostních podmínek a v noci. To jsou nesporné výhody,“ vysvětluje.

Ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Marek Slabý hodnotí spolupráci s armádou pozitivně. „Naše operační středisko nabralo odvahu a využívá ten vrtulník podstatně častěji než v minulých dobách. Celkem bez problémů ho vysíláme i v nočních hodinách,“ komentuje.

Armádní vrtulník W3A Sokol, který využívá letecká záchranka v Jihočeském kraji

Na druhou stranu ale nepopírá, že by byl rád, kdyby se jihočeská letecká záchranka vrátila na letiště v Plané u Českých Budějovic. V roce 2015 tam kraj otevřel heliport s hangárem za 60 miliónů korun. Příliš těžký armádní stroj W3A Sokol ho ale využívat nemůže a areál proto zeje prázdnotou.

„To, kdo nám bude poskytovat ten vrtulník, je nám v podstatě jedno. Nám jde skutečně o tu činnost, nikoli o letadlo samo. Nabídli bychom novému provozovateli své prostory a svůj tým a dělali bychom to, na co jsme se připravovali,“ dodává Marek Slabý.

Leteckou záchrannou službu v Jihočeském kraji bude armáda provozovat minimálně do roku 2020.

autor: mvo
Spustit audio