Sonda Deep Impact se ráno srazí s kometou

Projektil americké sondy Deep Impact míří ke kometě Tempel 1. Podle plánu NASA se s ní má srazit zítra ráno. Vědci, kteří misi naplánovali doufají, že jim sonda pošle informace, které pomohou objasnit vznik naší sluneční soustavy. Úkolem sondy je také zjistit, z jakého materiálu se jádro komety skládá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Deep Impact

Deep Impact | Foto: NASA

Tyto informace by podle Antonína Vítka z Akademie věd České republiky mohly být užitečné v případě, že by některá z komet naši planetu v budoucnu ohrozila. "Abychom se mohli proti těmto projektilům z vesmíru sami bránit, musíme znát fyzikální zákony těchto těles. Jiný způsob obrany bude, když budeme vědět, že jsou to kompaktní soudržná tělesa a jinak se budeme chovat, když to bude jen volně slepená hromada kamení a ledu."

Sonda tedy bude zkoumat materiál, který se po nárazu dostane do vesmíru. Vědci NASA také doufají, že získají nové informace o tom, jak vznikla sluneční soustava. Jak pro Český rozhlas 1 - Radiožurnál doplnil ředitel brněnské hvězdárny a planetária Zdeněk Pokorný, záznam samotného nárazu bude přenášet sonda.

"Ze vzdálenosti zhruba pěti set kilometrů budeme moci sledovat, co se stane. Pravděpodobně se vyhloubí kráter, ale nikdo zatím neřekne, jak bude velký: jestli jako dvoupatrový dům nebo mrakodrap. Určitě se ta kometa nerozletí, ale každopádně po 4. červenci budeme vědět mnohem přesněji, z čeho jsou komety složeny," upřesnil Pokorný.

Petra Steinerová, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme