Babiš může mít v záloze polský model s Brabcem, naznačuje reportér

23. leden 2018

Postaví se do čela vlády někdo jiný než trestně stíhaný předseda hnutí ANO Andrej Babiš? V pondělí večer o tom tři hodiny jednal celostátní výbor hnutí.

„Musím vás zklamat, žádné překvapení se nekoná. Jak už jsme avizovali, výbor jednomyslně potvrdil pana předsedu Andreje Babiše jako jediného kandidáta na premiéra hnutí ANO,“ shrnula místopředsedkyně Jaroslava Pokorná Jermanová.

Podle reportéra Václava Dolejšího ze serveru Seznam Zprávy se zdá zatím nereálné, že hnutí ANO změní názor na pozici Andreje Babiše na premiérském postu.

„Za možné to ale pokládám mimo jiné i proto, že tuto variantu naznačil sám prezident Miloš Zeman, spojenec Andreje Babiše, který mluvil o tzv. polském modelu, kdy by, podobně jako Jaroslaw Kaczyński, byl Andrej Babiš mimo všechny formální funkce, ale ve skutečnosti by vládu a zemi řídil,“ popisuje Dolejší.


Brabec se vždy chlubí, že má členskou průkazku č. 2 po Andreji Babišovi, a je to člověk, který v roce 2011 s Babišem i Faltýnkem objížděl zemi a zakládal hnutí ANO. Navíc je konsenzuální člověk.Václav Dolejší

Dodává, že Babišovi nezbývá nic jiného, než couvnout, protože by si to přály všechny strany, které by mu pomohly, to znamená sociální demokracie, SPD a částečně komunisté. V kuloárech se spekulovalo o tom, že by vládu bez Andreje Babiše mohl vést ministr životního prostředí Richard Brabec.

„Brabec se vždy chlubí, že má členskou průkazku číslo dvě po Andreji Babišovi, a je to člověk, který v roce 2011 s Babišem i Faltýnkem objížděl zemi a zakládal hnutí ANO. Navíc je konsenzuální člověk, je přijatelný pro ostatní strany, není tak anonisticky vyhraněný jako všichni ostatní politici, takže by byl přijatelným kandidátem.“

Při některých hlasováních o složení Poslanecké sněmovny fungovala koalice hnutí ANO, sociálních demokratů a komunistů. Připouštějí členové hnutí, že by to mohla být i budoucí vládní koalice?

„Připouštějí, ale mají představu, že by fungovala menšinová vláda, případně že by v té vládě kromě ministrů za hnutí ANO bylo pár za ČSSD, ale komunisté by ji jen tolerovali. Je to varianta, která je vysněná i Milošem Zemanem, a musím říct, že právě sociální demokraté poslední týdny projevují velkou snahu se do vlády dostat, aby byli viditelnější a nebyli jen jednou z osmi opozičních stran, o které voliči nic nevědí,“ shrnuje Dolejší a dodává, že ale stále mají podmínku, že nechtějí trestně stíhaného premiéra.

autoři: rkr , jpr
Spustit audio