Vědci jsou nadšeni z úspěchu srážky modulu s kometou Tempel 1

Projektil americké sondy se strefil do komety Tempel 1. K závěrečné fázi mise s názvem Deep Impact, tedy Drtivý dopad, došlo dnes ráno. Z prvních zveřejněných záběrů odborníci odhadují, že mračna uvolněného materiálu z povrchu Templu 1 jsou mohutnější, než se očekávalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zachycení okamžiku, kdy se modul

Zachycení okamžiku, kdy se modul | Zdroj: ČTK

Lidstvo bylo ráno svědkem mimořádného experimentu NASA. Modul sondy Deep Impact se podle očekávání srazil s kometou Tempel 1. Cílem operace amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír je odkrýt materiál z období, kdy vznikala naše sluneční soustava.

Síla exploze se přirovnává k výbuchu pěti tun trinitrotoluenu. Vnitřek komety je podle vědců klíčem k rozluštění vývoje sluneční soustavy. Pomůže jim zjistit, jak vesmír vypadal před více než čtyřmi miliardami let, kdy vznikala. NASA ještě očekává snímky kráteru, který by měl být široký asi sto metrů.

Úkolem sondy je také zjistit, z jakého materiálu se jádro komety skládá. Tyto informace by podle Antonína Vítka z Akademie věd České republiky mohly být užitečné v případě, že by některá z komet naši planetu v budoucnu ohrozila. "Abychom se mohli proti těmto projektilům z vesmíru sami bránit, musíme znát fyzikální zákony těchto těles. Jiný způsob obrany bude, když budeme vědět, že jsou to kompaktní soudržná tělesa a jinak se budeme chovat, když to bude jen volně slepená hromada kamení a ledu."

Ne všichni jsou ale z plánované vesmírné kolize nadšení. Ruská astroložka dokonce žaluje americký Národní úřad pro letectví a vesmír, protože má pocit, že srážka narušila její horoskopy! Podle moskevské spolupracovnice Radiožurnálu ze Slovenského rozhlasu Márie Mikušové požaduje odškodnění ve výši 300 miliónů dolarů, což je přibližně hodnota celého projektu Deep Impact.

Milan Kopp, Naděžda Hávová, Vít Pohanka, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme