V Rusku se rýsuje nový opoziční prezidentský kandidát místo Navalného

V Rusku se vynořuje hlavní opoziční protikandidát Vladimira Putina v nadcházejících prezidentských volbách. Místo Alexeje Navalného, jehož ruské úřady z klání vyřadily, zaujímá jeho místo dlouholetý liberální reformátor Grigorij Javlinskij, píše na svých stránkách Židovská telegrafická agentura. Javlinskij je ekonom a bývalý vicepremiér. Minulý týden shromáždil a předložil úřadům 100 tisíc podpisů, jichž je ke kandidatuře třeba. Je tak zatím jediným uznávaným představitelem opozice, který se Putinovi postaví.

Protože však ruské úřady znemožnily kandidovat Navalnému, může teď roztříštěná opozice volit 65letého Javlinského. Jeho dosud nejlepším volebním výsledkem byl zisk 7,4 % hlasů v prezidentských volbách v roce 1996. Tentokrát by mohl skoro jisté vítězství Putina alespoň nahlodat, soudí přední ruský analytik Roman Bronfman, který žije v Izraeli. Pokud podle něj Javlinského podpoří Navalnyj, mohl by bývalý vicepremiér dosáhnout významného volebního úspěchu. Ten v roce 2013ostatně zaznamenal také Navalnyj ve volbách moskevského starosty, kdy skončil druhý s 27 % hlasů. Možná, že právě tento výsledek byl důvodem k jeho politické eliminaci, zamýšlí se Židovská telegrafická agentura.

Zavražděný oponent

Připomíná, že další vůdce opozice Boris Němcov, rovněž bývalý vicepremiér, který tvrdil, že se Putinovi v letošních volbách postaví, byl v roce 2015 zavražděn. Bez podpory Navalného však Javlinskij mnoho hlasů nezíská, domnívá se Bronfman. Podle něj je příliš liberální. Javlinskij protestoval proti ruské válce v Čečensku, a v devadesátých letech dokonce do regionu odjel vyjednávat příměří a nabídl se tamějším povstalcům jako rukojmí výměnou za propuštění jiných.

Bronfman rovněž soudí, že Javlinskij nemá takové kouzlo osobnosti jako Navalnyj. Navíc je neúnavným kritikem ruské anexe Krymu, a nacionalisté mu proto vyhrožují smrtí. Navalnyj je naopak nacionalista, a bude mu proto dělat potíže Javlinského podpořit. Alexej Navalný prozatím vytrvale vyzývá Rusy, aby volby bojkotovali. To by však Putinovou mocí zřejmě příliš neotřáslo a naopak by to uškodilo Javlinskému.

Rozdělení opozice

Navalného výzvy k bojkotu opozici rozdělují, upozorňuje ruský aktivista a novinář Andrej Kalich. Na jedné straně podle něj stojí lidé podporující Navalného výzvu a na druhé liberální strana Jabloko a nezávislá prezidentská kandidátka Xenie Sobčaková. Jestli volební komise kandidaturu Javlinského schválí, stane se bývalý vicepremiér třetím zaregistrovaným účastníkem březnových voleb. Oficiální povolení zatím také získali komunista Pavel Grudinin a ultranacionalistický provokatér Vladimir Žirinovskij, který však nezíská hlasy voličů, kteří mají dost Putina a touží po svobodě, soudí Židovská telegrafická agentura.

Server rozhlasové stanice Rádio Svobodná Evropa – Rádio Svoboda v úterý dodal, že Xenie Sobčaková dosáhla sta tisíc shromážděných podpisů, jichž je k oficiální registraci třeba. Hodlá ale sebrat ještě dalších 20 tisíc, než podpisové archy předloží volební komisi. A jak informuje server americké stanice ABC News, ke stejnému kroku se chystá i samotný Vladimir Putin. Jeho kampaň o víkendu oznámila, že po dosažení půl milionu podpisů jejich další sběr zastavuje.

autor: gzb
Spustit audio