Těžba lithia by pro Česko byla zatím nevýhodná. Daň pod jedním procentem nemá obdoby, říká analytik

25. leden 2018

Za jedenadvacet let by australský investor v Česku rád vytěžil 37 milionů tun lithia. Takové plány má společnost European Metals Holdings (EHM), která by ráda začala těžit surovinu na výrobu baterií v roce 2022. V Česku jsou podle odhadů asi tři procenta světových zásob lithia - většina na Cínovci a malé ložisko ve Slavkovském lese. Hlubinnou těžbu plánuje společnost Geomet, kterou vlastní EMH. „Zdanění je nastavené na méně než jedno procento z hodnoty vytěžené komodity, což ve vyspělém světě nemá obdoby,” říká Boris Tomčiak, analytik společnosti Finlord.

O tom jak postupovat bude ve čtvrtek dopoledne jednat ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner z Hnutí ANO se zástupci firem European Metals Holdings a Geomet. „Definitivní rozhodnutí na schůzce podle mě nepadnou. Celá kauza je politicky vykonstruovaná a velmi zapeklitá. Transakce je dost netransparentní, nemyslím si, že to na dnešní schůzce vyřeší,” říká Tomčiak.

„Tato situace se časem vyřeší a těžba na Cínovci bude, je to ale ještě nutné lépe prodiskutovat a více nastavit podmínky,” myslí si.


Vláda by to měla celé přehodnotit a vyjednat lepší podmínky pro Českou republiku. Boris Tomčiak

Lepší podmínky pro Česko

„Firma by ráda těžila, těžba by pro ni byla velmi zisková. To je právě ten problém. Vždycky, když se někde těží komodita, je nutné brát ohled nejen na firmu, ale také na zájmy státu. V této situaci a za známých podmínek jsou zájmy Česka trošku upozaděné,” tvrdí analytik, podle kterého je zdanění těžby nesmírně příznivé pro EMH.

„Zdanění je nastavené na méně než jedno procento z hodnoty vytěžené komodity, což ve vyspělém světě nemá obdoby. Těžební daně se pohybují v desítkách procent. Z tohoto hlediska by stát přišel o značný příjem, což je škoda,” myslí si Tomčiak.

„Vláda by to měla celé přehodnotit a vyjednat lepší podmínky pro Českou republiku,” dodává.

Baterie z Karvinska

Pokud by podmínky pro European Metals Holdings zůstaly stejné, za jednadvacet let těžby by Česko podle analytika získalo pár miliard korun.

Lithium

„Pokud by se daň zvýšila na předchozí úroveň, byl by daňový výběr několikanásobně vyšší. Pohyboval by se v desítkách miliard korun. To je skutečně významná suma, na kterou bychom neměli jen tak zapomenout,” podotýká.

Na těžbu lithia v Česku by měl podle memoranda z 2. října loňského roku navázat i nový průmysl, a to výroba baterií z vytěženého lithia. „Ten už tu částečně je, v menších firmách. Minulý rok začala stavba velmi moderní továrny na Karvinsku, která by měla do výstavby a produkce baterií investovat asi miliardu korun. V regionu by měla zaměstnat stovky lidí,” říká Tomčiak.

„Dá se očekávat, že i v dalších rocích budou další formy přicházet. Nepůjde jen o výrobu baterií, ale také zpracování těch produktů, recyklace, která je taky velmi podstatná. Je důležité, aby jim česká vláda pomohla, protože je to přece jen novinka a procesy ještě nejsou úplně zaběhnuté,” uvádí analytik společnosti Finlord.

autor: rkr
Spustit audio