Jiří Stránský: Neklekat si před mocí vydobytou násilím a lhaním

25. leden 2018

Mám radost: když se na Primě utkali oba kandidáti na prezidenta, měli jsme s Emilem Viklickým a Honzou Potměšilem ve Viole takový večer prima muziky a několika veršů, ale i prózy, které jsme s Honzou docela rádi četli.

Emil občas prima zahrál a Honza o mně řekl, že jsem spíš vypravěč než spisovatel především proto, že na posluchači poznám, jestli se nudí, na čtenáři ne. A taky jsem se přiznal, že komunikuji s obecenstvem i proto, aby má próza a mé scénáře nebyly upovídané, a Emil nám do toho vstupoval svým klavírem kdykoliv cítil, že už jsme toho napovídali dost. Takže po návratu jsem tuhle glosu začal psát a teď ji slyšíte.

Byl jeden duel o prezidenta a bude druhý. A mí nejbližší mě nabádají, abych o tom něco řekl, ale nepřipadá mi to moc férové: za pár měsíců mi má být 87 a takhle starý snad už ani nemám na nějaká moudra právo.

Mé vnučky mají opačný názor: „Jenomže ty jsi, dědo, strávil skoro deset let v komunistických kriminálech i proto, že jsi byl vychovaný neklekat si před mocí vydobytou násilím a lhaním.“

Běžte volit

Můj dědeček, kterého komunisté chtěli přinejlepším poslat na dlouhá léta do nějaké cely, jelikož byl přítelem T.G.M. a vzepřel se i nacistům a soud nad komunisty vyhrál až tak, že se mu museli veřejně omluvit (a – jak naše rodina brzy zjistila – oni nikomu nikdy nic neodpustili, jenom sobě), často pak říkal, že nejhoršími vládci jsou ti, kdo chtějí vládnout z moci jiných, jichž se pak rychle zbaví.

Lenin a Trocký na Sverdlovském náměstí v roce 1920

A že je velkou ironií dějin světa, že se Lenin a celá ta jeho parta chytili věty vyslovené Františkem z Assisi o tom, že starší sestrou Nenávisti je Závist. Lenin do toho přidal onu „skvělou“ úvahu, že proletáři nemusí nic ani umět, ani vědět, ale když se spojí, budou i tak pevně a nemilosrdně vládnout a bohatci budou rádi, když dostanou možnost je živit, a moudří když je naučí, aby aspoň vypadali, že v těch hlavách něco mají.

Kolikrát jsem se musel smát, když se za vlády strany a vlády neustále objevovali noví a noví doktoři „z rozhodnutí strany“. A byl jsem pyšný, že mě jako buržoustského zmetka nenechali udělat maturitu. Taky vím, že ti, co jsou rádi, že je někdo řídí a říká jim, co mají říkat, si až pozdě všimnou, že jsou vedení do hluboké vody jako ti nejméně potřební.

Jsem rád, že se nedívám na facebook a ostatní sociální sítě – a těch, co si tam vylévají své mindráky je mi líto právě proto, že jsou adepty na pochod do hlubokých vod. Hlavně běžte volit.

autor: Jiří Stránský
Spustit audio