Jan Fingerland: Proč v Egyptě nemají Drahoše a Zemana

25. leden 2018

Češi nejsou jediní, kdo si vybírá prezidenta. Do volebních místností už brzy zamíří desítky milionů egyptských voličů. Tamní volby se však od těch českých v řadě ohledů liší.

Jediná podobnost mezi Egyptem a Českem je snad v tom, že jeden z kandidátů obhajuje dosavadní pozici – a že se jedná o přímé volby. Tím analogie končí.

V Egyptě funkci obhajuje bývalý generál, nyní prezident Sísí, který se dostal k moci během vojenského převratu proti vládě Muslimského bratrstva.

Zklamané naděje

Poprvé se stal prezidentem před čtyřmi lety v jakémsi národním referendu, během kterého dostal 97 procent hlasů. Řada lidí pro něj nepochybně hlasovala zcela dobrovolně, generála přetvořeného na prezidenta vnímali jako záchranu před chaosem.

Od jeho vlády, o jejíž demokratičnosti si nikdo nedělal iluze, si lidé slibovali cestu ke stabilitě, obnovení ekonomiky, snížení korupce a potření teroristického podzemí. Po čtyřech letech není situace o mnoho lepší, vláda zavádí úsporná opatření, jež dopadají na početnou chudinu i zdecimovanou střední vrstvu; korupce bují a teroristé podnikají, zejména na Sinaji, úspěšné útoky.

Sísí a jeho aparát proto evidentně nechtějí připustit, aby se přímé prezidentské volby – plánované na březen – odehrály za účasti silných protikandidátů. Úřady perzekvují volební štáby a dobrovolnické týmy těch egyptských politiků, kteří se Sísího odhodlali vyzvat na souboj. Řada lidí byla dokonce zatčena, jiní jen musejí snášet ústrky a hrozby.

03789346.jpeg

Kandidáti mizí

Například ve středu odstoupil Chálid Alí, levicový kandidát, který se odvolával na revoluční tradici Egypta. Jen den před ním byl zatčen Samí Anán, jiný potenciálně silný kandidát. Tento generál ve výslužbě býval dokonce členem Nejvyšší vojenské rady Egypta a v této vysoké funkci byl i v době začátku arabského jara v Egyptě přesně před sedmi lety. Teď ale začal vystupovat proti Sísímu a mluvit o záchraně Egypta před špatnou politikou.

Jako viceprezidentského kandidáta si vybral bývalého egyptského nejvyššího kontrolora, jenž strávil rok ve vězení za to, že obvinil egyptskou vládu z rozsáhlé korupce. Nyní je exgenerál Anán vězněn a bude čelit obvinění před vojenským soudem – jiný důstojník, plukovník Konsawa, už dostal za ohlášení kandidatury šest let.

Ještě před ním odstoupil z voleb bývalý premiér Ahmed Šafík, Sísího kritik, který už se dříve uchýlil do politického exilu ve Spojených arabských emirátech. Když oznámil svou kandidaturu, byl zatčen a vypovězen ze země. Před dvěma týdny oznámil, že asi není ideálním kandidátem. Týden po něm odpadl také Muhamad Anvár Sadat, synovec legendárního prezidenta 70. let.

Krása volby

Pole uchazečů o egyptské prezidentství se tak ještě před koncem ledna velmi ztenčilo, jiní vytrvalci zatím nesehnali dostatečnou podporu, například Mortada Mansúr, konzervativní poslanec, který má ještě tři dny na to, aby získal 25 nominačních podpisů z 15 různých egyptských governorátů.

Předvolební kampaň před egyptskými prezidentskými volbami

Sísí naopak teprve před několika dny formálně potvrdil, že se bude ucházet o funkci znovu. Jeho neoficiální kampaň ovšem běží už několik měsíců. Ti, kdo z voleb odstoupili, se netají tím, že se obávali o svou bezpečnost nebo bezpečnost svých spolupracovníků – ti měli nejen problémy s úřady, ale někdy napadáni byli i příliš horlivými příznivci stávajícího prezidenta, kteří nesnesou myšlenku, že někdo má jiný názor.

Některé ze zmíněných jmen, zejména to Sadatovo, se možná znovu objeví za čtyři roky, před volbami roku 2022, kdy by se Sísí už neměl mít právo ucházet o třetí mandát, pokud se ovšem mezi tím nezmění pravidla.

Někteří zklamaní Egypťané si stěžují, že v jejich zemi neprobíhají volby, ale referendum stvrzující předem známého vítěze. České volby zůstávají napjaté až do poslední chvíle. Už za pár desítek hodin budou voliči jednoho z kandidátů velmi zklamaní. Budiž jim útěchou, že si aspoň mohli vybrat.

Spustit audio