Josef Mlejnek jr.: Zelená je tráva, kampaň, to je hra

28. leden 2018

Miloš Zeman dostal skoro o 150 tisíc hlasů více než v roce 2013, Jiří Drahoš dokonce téměř o půl milionu více než tehdy Karel Schwarzenberg, ale nestačilo mu to. Doplatil na příliš pasivní styl hry. Vsadil na předpoklad, že ho všichni, co nechtějí Zemana na Hradě, budou volit jen kvůli tomu, že je slušný, popřípadě že bude chtít po kancléři prověrku.

V aktivnější prezentaci mu však bránila jeho uzavřenější osobnost, jistá prkennost ve vystupování, nezkušenost v politice. K porážce Zemana pouhé antizemanovství evidentně nedostačuje.

Jiřího Drahoše musí porážka zvlášť mrzet kvůli její těsnosti. Prohrál o 150 tisíc hlasů, rozhodla tedy sada chyb z kampaně před druhým kolem, zejména zbytečná Drahošova pasivita, a též to, že příliš času a energie vyčerpal na přesvědčování přesvědčených.

Koncerty na Drahošovu podporu byly asi fajn, avšak kolik nerozhodnutých voličů na ně přišlo, popřípadě se rozhodlo pana profesora volit, poněvadž se o koncertu dozvědělo z médií?

Zeman lépe pochopil, o koho se hraje

Miloš Zeman lépe pochopil, o koho, o jaké voliče se ve druhém kole bude zápasit. Jeho štáb proto začal portrétovat Jiřího Drahoše coby vítače migrantů. Prvoplánový plakátek asi zapůsobil jen na příznivce Tomia Okamury, leč i umírněné voliče mohla, právě ve spojení s migrační krizí, ovlivnit Zemanova stylizace do moudrého a zkušeného státníka, ostříleného mořského vlka, který má pro plavbu v neklidných vodách určitě lepší předpoklady než politický nováček Drahoš.

Zemanův štáb prostě vhodně namixoval negativní kampaň vůči soupeři s pozitivní prezentací vlastního kandidáta. Dokázal tak vhodně mobilizovat a zmobilizovaným nabídnout osvědčené zboží.

Miloš Zeman byl zvolen prezidentem i na další funkční období

Sám Miloš Zeman se vlastně ani nemusel moc namáhat. S mírnou nadsázkou řečeno, jen hodinu na TV Prima a pak hodinu a půl v České televizi. Při poslední debatě bylo důležité již jen to, že se divákům předvedl jako dostatečně vitální bytost. V součtu na dvě a půl hodiny se zkrátka vzmužil a se štěstím to dal.

Drahoš se držel moc při hrazení

Drahošův štáb nejspíše nepochopil, že nestačí vsadit na součet hlasů Jiřího Drahoše a většiny neúspěšných kandidátů z prvního kola, víceméně pouze prezentovat vzájemnou podporu a jednotu. Kampaň je jednoduše kampaň, jde o tvrdou hru, o zápas, který je třeba podstoupit a jehož výsledek není nikdy jistý.

A Jiří Drahoš se prostě držel příliš při hrazení, Zemanovu branku skoro neatakoval. Sice předvedl pár pěkných akcí, ale vlastně nedal žádný gól, přinejlepším jen párkrát nastřelil tyčku. Proto prohrál.

autor: Josef Mlejnek
Spustit audio