V národním parku České Švýcarsko začalo sčítání netopýrů, našli i jednu mumii

28. leden 2018

Kolik žije v národním parku České Švýcarsko netopýrů? To se snaží zjistit odborníci. Chodí je sčítat právě v těchto dnech. V Českém Švýcarsku a chráněné krajinné oblasti Labské Pískovce žije - a také přezimuje - dvacet dva druhů netopýrů. Obcházení jeskyní a štol někdy přinese také zajímavé a neobvyklé nálezy - jako třeba netopýří mumii.

Jedním z míst, kde netopýři začali hnízdit je bývalý protiletecký kryt. Než se na vchodu objevily mříže, lidé tam často chodili i v zimě. Teď je uvnitř klid a místo začali vyhledávat právě netopýři.

„To jsou netopýři vodní,“ zkoumá skupinku choulících se zvířat zavěšených v jedné z puklin Jakub Juda, pracovník parku. „Schovávají se právě v těchto škvárách , puklinkách. A zatímco míří hlouběji do krytu a zkoumá kdejakou skulinku, aby našel další zvířata, vysvětluje, že nejde jen o pouhý součet, ale je třeba prozkoumat i další okolnosti:

„Je potřeba změřit základní veličiny, které jsou pro každoroční sčítání důležité. „Teplota venku před štolou i uvnitř, ale také vlhkost, která je pro netopýry zásadním údajem.“ A potvrzuje, že v posledních letech počet netopýrů v parku roste.

S Jakubem Judou je v jeskyni také fotograf a strážce parku Václav Sojka. Ten dokonce v Labských pískovcích našel unikát – mumii netopýra.

„Ty stěny v Labských pískovcích, které jsou orientovány na jih, jsou pro netopýry atraktivní, protože je tam samozřejmě teplo,“ vysvětluje a dodává, že je tam i ideální sucho a průvan. Srovnává Labské pískovce dokonce s okolím planiny Nazca v Peru, kde se díky unikátním podmínkách také nacházejí mumie. „ Umím si představit, že kdybychom si sedli na římsu ve Stříbrných stěnách a nedostali se k nám zvířata, aby naše tělo roztrhala, tak v tomto ideálním prostředí by z nás nakonec byly mumie,“ říká.

autor: dap
Spustit audio