Luboš Palata: Andrej Babiš chce být Evropan. S Okamurou a komunisty to ale nejde

30. leden 2018

Je dobře, že Andrej Babiš byl dva dny po českých prezidentských volbách v Bruselu a je dobře, že si na něj našli čas ti nejdůležitější lidé v Evropské komisi: předseda Jean-Claude Juncker, místopředseda komise Franz Timmermans i unijní vyjednavač o brexitu Michel Barnier.

Je dobře, že dostal zpětnou vazbu i od české eurokomisařky pro spravedlnost Věry Jourové. Dobré dojmy, které udělal Babiš v Bruselu a bruselská jednání na Babiše jsou v rozbouřené české situaci, kdy po vítězství Miloše Zemana stojí po jeho boku prosazovatel odchodu Česka z EU a extremista Tomio Okamura strašně důležité.

Česko totiž musí udělat v příštích měsících hodně, aby se jeho unijní pověst nezhroutila a Praha se neocitla v podivném polsko-maďarském pásmu zemí, o prospěšnosti jejichž členství v Evropské unii se začíná pochybovat.

O tom, že Andrej Babiš se poměrně rychle učí svědčí i taková drobnost, jakou je za normálních okolností tisková zpráva z jeho návštěvy Bruselu, vydaná v pondělí krátce před půlnocí.

O dosavadní mantře českého vztahu k EU, o migračních kvótách, se v ní píše až na samém konci, až po dopadech brexitu, novém dlouholetém rozpočtu Evropské unie a čerpání fondů EU.

Tomio Okamura ve štábu SPD

Dobře si vybrat

Tak totiž faktická důležitost těchto problémů ve skutečnosti stojí a fakt, že se v zemi, kde na uprchlíka nenarazíte, dají s tímto heslem boje proti migraci vyhrát prezidentské volby svědčí o tom, že Česko je nemocnou zemí. Mohli bychom se přít, kdo všechno k této nemoci přispěl, ale v této fázi je důležitější hledat způsob, jak nás z ní uzdravit.

Podle toho, co říkal a jak se choval v Bruselu, si to podle všeho uvědomuje i sám Andrej Babiš, který se i při svých rozhovorech pokusil najít způsob, jak toto téma ničící racionální chování české společnosti sprovodit ze světa. Nebude to zadarmo, nebude to hned, ale i sám Babiš si umí spočítat, že čím dříve to bude, tím lépe.

Protože opačný vývoj jen přidává body a moc Tomio Okamurovi, jehož zcela správně cítí jako nejvážnější hrozbu udržení prozápadního vývoje České republiky.

Teď by ale bylo na čase, aby tomu podřídil i své další kroky, například, kdyby se řídil starým dobrým heslem zásadových demokratů: „S extrémisty se nejedná“. A to dodávám, ani když je to z hlediska okamžitých politických zisků výhodné.

Luboš Palata

Protože má-li se Andrej Babiš stát hrází extremismu a zárukou proevropského a prozápadního směřování Česka, jak v Bruselu před evropskými novináři líčil, nemůže se přitom objímat s Okamurou a komunisty. To si prostě bude muset vybrat. V zájmu evropské a demokratické budoucnosti České republiky jen doufejme, že si Andrej Babiš vybere dobře.

Autor je redaktorem MF DNES

autor: pal
Spustit audio