Berlusconi s novou image moudrého dědečka plní kandidátku své strany tanečnicemi

Silvio Berlusconi zase jednou opírá svůj pokus o politický comeback o ženský půvab. Pro březnové parlamentní volby sestavuje kandidátky své strany Vzhůru, Itálie (FI) velkou měrou z modelek a barových tanečnic. Deník Il Fatto Quotidiano, který mu není zrovna nakloněn, přinesl seznam podivných rádobyposlankyň. Článek nazval Pan B. a jeho strana Kupředu, buchty!. Italové podle listu na Berlusconiho skandální „bunga bunga“ párty nezapomněli, stejně jako na soudy, na nichž účastnice večírků nejspíše lhaly o tom, co se na akcích dělo.

Přesto Italové podle průzkumů tlačí stanu jednaosmdesátiletého politika do čela, takže předpokládaná pravicová koalice má 4. března velké šance uspět.

Il Fatto Quotidiano se podivuje, jak moc žen chce Berlusconi do politiky dostat. Některé z kandidátek se přímo účastnily Berlusconiho večírků. Kandiduje i Berlusconiho přítelkyně Francesca Pascaleová, která párty organizovala.

Ženy se zkušenostmi

„Nechybí ani finalistka soutěže Miss Itálie z roku 2005 Matilde Siracusanová, a tanečnice Mara Carfagnaová, která v poslední Berlusconiho vládě zastávala post ministryně pro rovné příležitosti,“ vyjmenovává Il Fatto Quotidiano. O křeslo poslankyně se bude ucházet i Ylenia Citinová, která na jednom z Berlusconiho televizních kanálů provozovala seznamku. Jde ale rovněž o dámu se značným intelektuálním přesahem. Před pěti lety vydala knihu o financování italských politických stran od fašismu do současnosti. Berlusconi k dílu napsal předmluvu.

Naopak do užšího výběru se nedostala italsko-filipínská modelka Ambra Gutierrezová, která svědčila jak proti Berlusconimu, tak proti americkému producentovi Weinsteinovi. O dění v nejužším expremiérově kruhu nyní hodlá natočit film.

Obratný slib

Berlusconi ale přesto táhne davy. Na veřejnosti vystupuje s novou imagí moudrého dědečka i ostříleného státníka v jedné osobě. Obratně slíbil evropským lídrům, že tentokrát do případné koalice nikdy nevezme euroskeptickou Ligu severu (LN). Podle deníku La Repubblica to minulý týden osobně sdělil šéfovi Evropské komise Jeanu-Claudu Junckerovi.

V Bruselu tvrdil, že sestaví širokou koalici stran, v níž nedostane prostor ani kontroverzní Hnutí pěti hvězd (M5S). „Není žádným velkým objevem, že Berlusconi nechce vyhrát volby sám. Chce se jen ukrýt do velké koalice, aby nemusel nést břímě zodpovědnosti jako jediný,“ napsal deník La Repubblica.

autor: rma
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.