212 zanedbaných psů v jediném domě v Kamenici nad Lipou. Policie s veterináři tomu udělali přítrž

1. únor 2018
Zprávy z

AKTUALIZOVÁNO! V Kamenici nad Lipou je pravděpodobně množírna psů. V rodinném domku v zástavbě si lidé dlouhodobě stěžovali na hluk a zápach a radnice majiteli opakovaně dala pokutu. Opatření ale většinou nefungovala. Až tento týden přijeli na místo policisté spolu s veterináři a společně zasáhli.

„V létě, to bylo smradu, lidi tady chodili a říkali: to je hrozný,“ říká sousedka, paní Zdeňka.

U domku jen kousek od náměstí v Kamenici nad Lipou je aktuálně natažená policejní páska, reportoval z místa Daniel Zach. „Je mi líto, kauza je v šetření,“ odpověděl jeden z dozorujících policistů.

Z domku se ozývá psí kňučení, rozhodně ne od jednoho psa.

Údajná množírna psů v Kamenici nad Lipou
Údajná množírna psů v Kamenici nad Lipou

Paní Jana hned vedle provozuje kosmetické studio a několikrát si stěžovala. „Kolikrát, když to nebylo zarostlý nebo neměli ten plot takhle, tak na zahradě pobíhalo třeba šedesát psů. Zákazníci si stěžovali, soused tady vedle si stěžoval. Sama mám dva psy a snažím se k nim přistupovat, aby se měli u nás dobře,“ dodává Jana.

Pokuty nefungovaly

Stížnosti sousedů končily vždy na radnici v Kamenici nad Lipou, která je prostřednictvím přestupkové komise řešila. „Jednání je obtížné, sankce jsou bezzubé, dlouhodobě se nám nedařilo,“ poznamenal místostarosta Kamenice Jaromír Pařík (ČSSD).

Ve středu přijely do Kamenice policejní jednotky spolu s veterináři. „Na místě provádíme úkony trestního řízení v souvislosti s podezřením na týrání zvířat,“ okomentovala mluvčí policie Stanislava Miláčková.

Veterináři: Výjimečný a odstrašující případ

Šetření případů ze strany Státní veterinární správy začalo v závěru loňského roku. Na první prohlídce majitelka domu odmítla pustit kontrolory dovnitř. Ven jim přivedla jen 13 psů. „Někteří psi byli ve špatném výživném a zdravotním stavu,“ řekl mluvčí správy Petr Majer.

Psi v nevyhovujících podmínkách, Kamenice nad Lipou
Psi v nevyhovujících podmínkách, Kamenice nad Lipou

Veterináři požádali o spolupráci policii a razie proběhla ve středu tohoto týdne. „V objektu se v naprosto nevyhovujících podmínkách nacházelo celkem 212 psů, převážně malých plemen a jejich kříženců. V obytných prostorech a klecích, kde se zvířata nacházela, byly dlouhodobě neodklízené vrstvy výkalů. Podlahy i zdivo v budově byly doslova prosáklé močí. Psi byli značně zanedbaní, vykazovali znaky kožních, očních, ušních a parazitárních onemocnění, měli přerostlé drápky. Ve spolupráci s obcí s rozšířenou působností bylo na místě rozhodnuto o okamžitém odebrání všech zvířat,“ dodal.

autoři: mik , daz
Spustit audio