Víc a víc našich samostatností přechází do rukou Bruselu, tvrdí poslanec SPD Kobza. Který orgán odhlasoval kvóty, ale nevěděl

1. únor 2018

Hrozí v Česku referendum o vystoupení z Evropské unie? Bude vystoupení z Unie prosazovat hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura (SPD)? Jaké by pro nás vystoupení mělo dopady? A je migrace pro Českou republiku opravdu klíčový problém?

Hnutí podle poslance Jiřího Kobzy nejprve iniciuje zákon o obecném referendu, protože jeho zástupci jsou přesvědčeni o tom, že přímá demokracie je nejlepší způsob demokracie, který můžeme mít. A pokud občané hlasovali v referendu o vstupu do EU, měli by mít podle Kobzy právo hlasovat i o vystoupení.

Bude hnutí SPD iniciátorem referenda o vystoupení z Evropské unie? „Pro nás to zatím není relevantní, protože nevíme, jak dopadnou jednání o Dublinu IV, nevíme, jak dopadnou jednání o dalších nástrojích, například o připravované deklaraci OSN o migraci a podobně. Takže v ten moment je pro nás prioritou zákon o obecném referendu, protože to si myslíme, že je obrovský dluh našim občanům, a potom, pokud občané sami budou mít zájem toto referendum iniciovat, tak to je jiná záležitost, je to na nich,“ odpovídá Kobza.

„Pokud občané v referendu řeknou, že v takové Unii chtějí být i nadále, že chtějí migranty, chtějí být podřízení Bruselu, že chtějí, aby se z České republiky stal bezprávný euroregion, je to jejich právo a my to budeme respektovat,“ dodává.

„Podřizování se Bruselu“ popsal poslanec Kobza tak, že víc a víc našich samostatností přechází do rukou Bruselu a rozhodovací pravomoci naší vlády a orgánů se postupně zužují. Který z orgánů Evropské unie ale odhlasoval bývalý systém kvót, Jiří Kobza nevěděl.

Je tedy přehlasování České republiky v Radě EU podřizování se? „V momentě, kdy do toho nemáte co mluvit, protože vás přehlasují silou rozdělení mandátů, tak jste tam v podstatě potom jenom stafáž,“ myslí si Kobza.

Co by pro Českou republiku znamenalo vystoupení z Evropské unie? A co si myslí o částce, kterou hnutí SPD poslalo za PR a komunikaci firmě Play Net? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio