Politik a bratr prezidenta Vojta Beneš chtěl v únoru 1948 postupovat proti komunistům razantněji

21. červen 2021

Zatímco Edvarda Beneše si dnes vybaví kdekdo, málo se ví, že nebyl jediným z deseti sourozenců Benešových, kteří to v politice „někam dotáhli“. Prezidentem může být jen jeden, ale poslanců nebo senátorů bývá víc. Patři k nim prezidentův bratr Vojta, pokřtěný Vojtěch, Beneš.

Účinkuje: historik Michal Pehr
Připravil: David Hertl
Premiéra: 1. 2. 2018

Vnímáme-li Edvarda Beneše jako racionálního člověka s ledovou tváří a bez emocí, Vojtěch Beneš (1878–1951) byl jeho pravým opakem. Temperamentní a šaramantní; a na rozdíl od politicky poněkud neukotveného bratra, byl od roku 1898 až do smrti členem sociální demokracie.

Úpadek první republiky

Nadějného odborníka na pedagogiku si v roce 1911 vyžádali do USA krajané. Beneš pro ně napsal Českou čítanku československé mládeži v Americe (1912), a než se roku 1914 vrátil do Čech, přibyly další publikace. V létě 1915 odjel znovu do USA, tentokrát jako politický exulant. Zapojil se do zahraniční odbojové akce, a jak později řekl Masaryk, „sjednocoval přívržence různých stran a frakcí“.

Čtěte také

Po válce působil ve školní správě jako zemský školní inspektor nebo předseda Svazu československého učitelstva. A v roce 1925 vstoupil do politiky. Byl poslancem a později senátorem za sociální demokracii. Iluzemi o první republice netrpěl: „Všeobecná bezradnost a nemohoucnost, strašlivá touha po sinekurách, nezřízená protekce. Skutečný úpadek charakterový.“

Coby odborník na vzdělávání se významně podílel na přípravě reformy československého školství. Propagoval jednotnou základní školu, po níž měla následovat škola střední.

Druhá cesta do exilu

Nástup nacismu vyhnal znovu Vojtu Beneše do exilu, v červnu 1939 odešel ilegálně přes Polsko do Francie.

„Polsko nás bratrsky přijalo a potom vodami Baltiku jsme se plavili k francouzským břehům. 300 československých chlapců bylo s námi. Češi, Slováci i Podkarpatští Rusi, mladí a plni víry, prostí a odhodlaní šli do světa s velikým cílem: vybojovat ti, domovino, nový svobodný život. I za cenu vlastního života. Hrozili jim, jak zle s nimi bude, když upadnou do zajetí. Můj Bože, což nejsou odhodláni na smrt?“ vzpomínal Beneš na útěk z Protektorátu v prosinci 1939 v českém vysílání v Bostonu.

Vojta Beneš, Vojtěch Beneš

Text vysílání u nás v roce 1947 vyšel v knížce Bojovali jsme za svobodu. Od roku 1939 cestoval Vojta Beneš po USA a Kanadě a přednášel na podporu druhého odboje.

Po válce se vrátil a roku 1946 se stal poslancem za sociální demokracii. Ve straně stál na jejím pravém křídle, byl výrazným oponentem levicového směru předsedy Fierlingera a na podzim 1947 přispěl výrazně k jeho pádu.

Razantně proti komunistům

V červnu 1947 měl Vojta Beneš dlouhý projev v Národním shromáždění. Kritizoval násilnosti při vysídlení Němců, vybízel k lidskosti, vůli k dorozumění, hovořil o spravedlnosti a pravdivosti jako podmínce správné politiky.

Nebyly to plané řeči: sám se ujímal německých antifašistů-učitelů, kteří neměli po válce nárok na důchod. Ale dějiny měly namířeno jinam.

Po vypuknutí vládní krize nabádal Vojtěch Beneš bratra Edvarda, aby postupoval razantněji. Údajně jej vybízel k nepřijetí demise demokratických ministrů a měl mu dokonce navrhovat demonstrativní sebevraždu.

Vnučka Vojty Beneše Václava Pekárková si ale nemyslí, že by její dědeček zacházel až do takových krajností. Ještě 25. února publikoval Vojta Beneš výzvu české inteligence k demokratickému řešení vládní krize. Marně.

Odmítl spojení sociálních demokratů s KSČ

Na protest proti komunistickému uchopení moci 6. března rezignoval na poslanecký mandát. Odmítl „sloučení“ sociální demokracie s KSČ v létě 1948 a v září se několikrát na faře ve Vinoři sešel s bývalými politiky. Jako byli Milada Horáková, Josef Nestával nebo Zdeněk Peška. Horáková, a další tři účastníci, byli v červnu 1950 za tyto schůzky komunistickou justicí popraveni.

Vojtěch Beneš na jaře 1949 odešel do exilu potřetí, opět do USA. Kriticky se stavěl k situaci v Radě svobodného Československa i ve vedení exilové ČSSD. Stal se spolupracovníkem exilového sociálně demokratického časopisu Demokracie a socialismus, vydávaného v Londýně; byl také propagátorem evropské integrace. Zemřel v listopadu 1951.

Celý pořad Davida Hertla si poslechněte v audiozáznamu.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související