Jan Vávra: Skládání nové vlády a tlak na tradiční strany

1. únor 2018

Existuje reálná možnost sestavení nějaké jiné vlády než té, která by se opírala o hlasy komunistů a Okamurovy krajně pravicové SPD?

Podle zpráv ze zákulisí Andrej Babiš dává zatím přednost spíše menšinové vládě, ve které by polovinu křesel obsadili zástupci ANO a polovinu takzvaní odborníci – ve skutečnosti nominanti komunistů a Okamury. Taková vláda by se samozřejmě líbila prezidentovi, který bude jistě mít při formování vlády rozhodující slovo, z hlediska pozice České republiky v zahraničí by znamenala naprostou katastrofu.

Je ovšem možné, že Andrej Babiš rozšiřováním takových informací jen vytváří tlak na takzvaně tradiční strany, aby byly vůči ANO vstřícnější, což znamená jen jedno - ustoupit z požadavku, aby ve vládě neseděl trestně stíhaný premiér. A zdá se, že jeho taktika, která míří především na sociální demokracii a částečně i na lidovce, může být úspěšná.

A bude celkem jedno, kdo se stane novým předsedou ČSSD. Babišův odklad jednání - zdůvodněný čekáním na sjezd - byl zřejmě jen snahou pomoci křídlu kolem Jana Hamáčka, kterému chtěl pomoci proti Milanu Chovancovi a které v tu chvíli vypadalo silnější.

Mezitím ovšem úřadující předseda vyvinul značné úsilí, včetně snahy získat na svoji stranu prezidenta, takže dnes jsou šance Hamáčka i Chovance přibližně vyrovnané. Je sice možné, že ze zadních pozic zaútočí nějaký outsider, jako třeba Jiří Zimola, ale jeho vyhlídky velké nejsou.

Pokud si snad někdo myslel, že dva politici stojící za vítězným prezidentem Zemanem znamenají možnost rozetnout gordický uzel českých politických vztahů, měl by se svým optimismem šetřit

Pro zlepšení estetického dojmu

Prezident, který na sjezd přijede, by byl zřejmě ochoten akceptovat kohokoli z této trojice, pravděpodobně ale nikoho výslovně nepodpoří. Vzhledem k tomu, jak si sám své podpory považuje a jaký by jeho doporučení mělo na delegáty vliv, mu také nikdo z kandidátů nemůže nabídnout za jeho podporu adekvátní protiplnění.

Z hlediska vstupu ČSSD do koaliční vlády s ANO není důležité, kdo v ČSSD vyhraje. Všichni jsou připraveni do vlády vstoupit, a to pravděpodobně i v případě, že Andrej Babiš bude premiérem. Jan Hamáček by jistě bral třeba post ministra zahraničí, Milan Chovanec zase velmi touží být ministrem vnitra.

Vzhledem k jeho tahu na bránu může také dojít k dohodě, kde jeden z nich bude předsedou a druhý získá kýžený ministerský post. Je zde sice malý problém s tím, že Andrej Babiš zatím Milana Chovance ve vládě nechce, ale pan prezident by to panu premiérovi jistě dokázal rozmluvit. Milan Chovanec určitě v sobotu v pražském Top Hotelu nemarnil čas.

Jan Vávra

Pro zlepšení estetického dojmu by bylo vhodné, přizvat do vlády i KDU-ČSL, což je teď zřejmě úkol pro sociální demokracii. Ale jednání teprve začala.

V každém případě by taková vláda, jakkoli bychom k ní mohli mít řadu výhrad, byla pro budoucnost země mnohem výhodnější, než varianta s komunisty a Okamurou. To je třeba mít na zřeteli.

autor: Jan Vávra
Spustit audio